Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Hej Norrtälje!

Norrtälje konsthall presenterar stolt utställningen Hej Norrtälje! Tre konstnärer med personlig anknytning till Norrtälje som på olika sätt gestaltar sin omgivning, hur de påverkats utifrån platsen dom bor på eller har vuxit upp i.

Klara Kristalova - Peter Ern - Jakob Krajcik

21/5 - 30/7 2022

Platsens betydelse för människan är central till hur vi uppfattar oss själva och vår verklighet. En plats skapas utifrån våra små handlingar enligt Gunnar Olsson, kulturgeograf, allt ifrån det nära, här och nu till det avlägsna.

För att försöka begripa sin verklighet skapar vi trådar av orsakssammanhang mellan minnen och nuet, till det som finns runt omkring oss och till det som skapar mening och verklighet. En dialog mellan det inre och yttre; mellan människan och hennes verklighet.

Utställningen är en installation med Klara Kristalova som visar skulpturer i glaserad keramik, neon, grafiska blad och teckningar. Hennes arbeten gestaltar ofta situationer ur sitt eget och andras liv. I denna utställning har hon valt att associera till sin tid i Norrtälje och hon har bjudit in två andra konstnärer som visar ett annat perspektiv på staden med omnejd med sina olika temperament.  Peter Ern, som visar målningar, akvareller och grafiska tryck från platser i utkanten av Norrtälje. Bilder som ett slags minnesanteckningar av saker som plötsligt blir tydliga. Jakob Krajcik arbetar i kartong med skulpturer av byggnader och platser från minnet, som känns igen från uppväxten i Norrtälje. Det är ett lekfullt samarbete där verken både samtalar och kontrasterar mot varandra. Mellan verken skapas nya tankar.


Klara Kristalova
f. 1967 i Prag, bor och arbetar utanför Norrtälje, Sverige. Hon studerade vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm (1988–1993). Kristalova etablerade sig med ett antal utställningar och offentliga uppdrag i Sverige innan hon blev internationellt erkänd i slutet av 2000-talet. Hon har sedan dess ställt ut på gallerier och museer runt om i världen, inklusive separatutställningar på Site Santa Fe, USA (2009), SFMoMA, San Francisco, USA (2011), Bonniers Konsthall, Stockholm, Sverige (2012), Göteborgs Konstmuseum, Sverige ( 2013), Västerås Konstmuseum, Sverige (2013), Norton Museum of Art, West Palm Beach, USA (2015) och Gl Strand, Köpenhamn, Danmark (2017). Hon är representerad i offentliga samlingar inklusive Moderna Museet, Stockholm, Broad Art Museum, USA, FNAC, Paris, Frankrike, EMMA, Esbo, Finland, Norton Museum of Art, USA.

Peter Ern
f. 1965 i Sollentuna och har varit verksam som konstnär sedan början av 90-talet. Han utbildade sig vid Kungliga konsthögskolan och arbetar främst med måleri och olika typer av grafik. Numera är han bosatt och verksam i Norrtälje.

Jakob Krajcik
f. 1973 bor och arbetar i Sverige.Utbildad vid Konstfackshögskolan, Stockholm (1994-99) och på Birkagården (Skulptur), Stockholm (1992-94). Ställde ut i Galleri Steinsland Berliner, Stockholm, Galleri Rostrum, Malmö, Galeria Del Casino Metropolitan, Mexico City för att nämna några. Krajciks verk finns i samlingar av CCA Kunsthalle Andratx, Mallorca, Göteborgs Kulturnämnd, Sveriges Allmänna Konstförening, Folkets Hus & Parker.

Till Kultur
Senast ändrad: 2022-07-13
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.