Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Jody Wood – Folkets apotek

Norrtälje konsthall presenterar stolt utställningen Folkets Apotek av den amerikanska konstnären Jody Wood. Utställningen visas från 8 oktober till 26 november. Vernissage tillsammans med konstnären lördagen den 8 oktober.

Bilden föreställer en röd telefonkiosk ute i skogen. Det är en del av Jody Woods utställning Folkets apotek.

Jody Wood är känd för att arbeta med en socialt engagerande konst och skapar konstnärliga projekt kring omsorg. Hon samarbetar ofta med olika hjälporganisationer i en oförutsägbar relationell process mellan individer och grupper. I USA saknar många människor dyra sjukhusförsäkringar och får förlita sig på huskurer och välgörenhet. I Sverige skapas långa vårdköer genom nedskärningar i sjukvårdssystemen, ett sjukvårdssystem som vi under lång tid tagit för givet att det ska fungera. Utställningen Folket Apotek tar sitt avstamp utifrån dessa sociala och globala orättvisor och ojämlika sjukvårdssystem, hon undersöker vad människor använder för att ta hand om sin fysiska, mentala, känslomässiga och sociala hälsa när sjukvården inte är till för alla.

Vernissage Lördag 8 oktober klockan 12-16

Klockan 15.00 hälsar konsthallschef Helén Hedensjö välkommen. Invigningen sker i närvaro av konstnären Jody Wood. Plats: Norrtälje konsthall, Galles gränd 7. Utställningen kan ses från 8 oktober till 26 november.

Reflektion över vårt systemtänkande

I Norrtälje konsthall bjuder Jody Wood in besökaren till att dela med sig av sina bästa botemedel mot olika åkommor genom utbyte av huskurer i en kollektiv installation. Installationen är ett resultat från hennes residensvistelse på Björkö Konstnod och vistelse i New Brunswick. Vi kan genom Folkets Apotek få en inblick i hur ett omsorgssystem har vuxit fram över tid och samtidigt börja reflektera kritiskt över vårt nuvarande systemtänkande. I utställningen får vi också ta del av tidigare projekt där hon genom sin konstnärliga praktik försökt motverka sociala orättvisor och granska det amerikanska sjukvårdsystemet.

Jody Woods konstnärskap

Jody Wood är känd för sina verk inom social konstpraktik med olika medier som performance, video och fotografi. Hon närmar sig mediet social praktik som ett ramverk för att revidera och skala upp komplexiteten om vem och vad vi värdesätter i ett samhälle. I stället för att närma sig en social fråga som ett problem som ska lösas vill hon öppna upp för oliktänkande, gråzoner, motsägelser och alkemi. Varje projekt bygger på metoder som har sitt ursprung i discipliner av teater, somatisk teori, vårdetik och performancekonst som hon använder sig av för att betona ansikte mot ansikte kopplingar över socioekonomisk status och kulturella, etniska - och klassbarriärer.

Tidigare utställningar

I sitt arbete har hon haft stöd av ansedda institutioner som A Blade of Grass, New York Council for the Humanities, Rema Hort Mann Foundation, Art Place America Initiative vid McColl Center for Art+ Innovation och recidensvistelser hos Heanlands Center for the Arts, Yaddo och Showegan School for Painting and Sculpture. Hennes verk har visats på institutioner som Manchester School of Art, Parrish museum of Art i Water Mill, New York och FIVAC i Camagüey på Kuba, och blivit omskriven i ledande amerikanska publikationer som Atlantic, Hyperallergic, Art Newspaper och MSNBC. Hon har en lärartjänst på MFA-programmet Art and Social Practice vid Sam Huston State University i Texas.

För mer information och pressbilder, kontakta

Jimmy Gustafsson, intendent Norrtälje konsthall, jimmy.gustafsson@norrtalje.se jimmy.gustafsson@norrtalje.se , 0176-28 42 30

Till Kultur
Senast ändrad: 2022-10-05
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.