Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Jenny Carlsson - Bortom allt, nära allt

Norrtälje konsthall presenterar stolt Jenny Carlsson med nya målningar som bildar en installation i konsthallen.

Utställningen tar avstamp utifrån upplevelsen av en plats.

Skogsstigar får ofta symbolisera en väg bort från det världsliga, mot kontemplation och ett förhöjt lugn. Det är också vägen till det okända, en plats för prövningar där ljuset spelar med mörkret, både det inre och det yttre.
I utställningen erfars denna plats simultant ur alla väderstreck, vid en specifik tidpunkt när flyg passerade strax över trädtopparna. Tryckvågorna från flyget fick stammarna att skallra och solljuset att skaka över mossan, samma dag som krig bröt ut igen i Europa.

 

Med naturen som utgångspunkt fångas ett ögonblick av tid, känslor, varseblivning och rörelse. Platsens varande formuleras i måleriet genom gläntor av ljus och mörker i en varierad materialitet av tjock färg och släta ytor, det abstrakta och det synligt naturalistiska. Vi kan finnas i bilden, känna igen oss eller så ges en möjlighet till att uppfatta naturen på nytt. Med spatlar, fingrar och penslar formuleras naturens växande. Med en djup erfarenhet av den mänskliga naturen finns naturens kännetecken i varje målerisk yttring. En evig dialog mellan det inre och det yttre; mellan människan och hennes verklighet.

 

Jenny Carlsson är född i Ronneby där hon bor och är verksam idag. Utbildad vid Umeå konsthögskola där hon erhöll en masterexamen i fri konst 2013. Hon har visats bland annat på Malmö konsthall, Bonniers konsthall, Kulturcentrum Ronneby konsthall, Bildmuseet i Umeå, Kalmar konstmuseum, Galerie Forsblom i Stockholm och Helsingfors samt Anna Bohman Gallery. Jenny har mottagit stipendier från Konstnärsnämnden, Svenska konstnärers förening samt Vera och Göran Agnekils Stipendium från Konstakademien. Hennes arbeten ingår i flera offentliga och internationella samlingar som Stockholms stad, Uppsala kommun, Karlskrona kommun, Ronneby kommun, Karlshamns kommun, Västerbottens museum, Blekinge museum, TIA-collections, USA och Aalto-universitetet, Finland.

Öppet: tisdag – lördag 12-16

Till Kultur
Senast ändrad: 2022-05-23
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.