Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Bigert & Bergström – The hurricane party

Norrtälje konsthall presenterar stolt utställningen The Hurricane Party med konstnärsduon Bigert & Bergström.

Utställningens utgångspunkt är en händelse som utspelade sig den 17 augusti 1969, då sände den amerikanska vädertjänsten ut en varning om att orkanen Camille var på väg mot Mississippis östra kust. Den var ovanligt kraftfull med vindar på upp till 90 m/s. Trots dessa varningar samlades människor i ett semesterhotell vid badorten Pass Christian för att fira Camille med ett så kallat ”orkanparty”. Dessa typer av partyn var vanliga under 1950–60-talet längst kusten, framför allt i Florida, där man i stället för att evakuera vid ett oväder bunkrade med mat och dryck och bjöd in vänner till stora fester. Sent på kvällen drog orkanen Camille in över stranden med våldsam kraft och en sex meter hög flodvåg gjorde att festens deltagare fångades i hotellets övre våning. Några ögonblick senare kollapsade byggnaden och för orkanpartyts 23 deltagare var festen över för alltid.

I utställningen The Hurricane Party behandlar Bigert & Bergström Norrtälje Konsthall som en plats där ett möjligt orkanparty redan har, eller skulle kunna äga rum. Husets entré, olika våningsplan och terrass har aktiverats av olika installationer och konstverk som bär på paradoxer; objekt, filmer och skulpturer som oscillerar mellan olika känslolägen. Dessa olika lägen finner man ofta längst vädrets och klimatets olika fronter och zoner, och B&B har alltid fascinerats av de brytpunkter där ordnade eller bekväma tillstånd hotar att tippa över i katastrof. Många har säkert upplevt just denna fasövergång, där en vacker och varm semesterutflykt plötsligt förvandlats till en mardröm av ett överraskande oväder.

Bigert & Bergström har samarbetat sedan 1986 och består av Mats Bigert och Lars Bergström. Duons praktik består av storskalig skulptur, installationskonst, offentlig gestaltning, performance och film – ofta kombinerat i multimediala verk. I sina verk behandlar Bigert & Bergström vetenskapliga, klimatrelaterade och sociala frågor.

För mer information och pressbilder kontakta: Jimmy Gustafsson, Intendent Norrtälje konsthall. jimmy.gustafsson@norrtalje.se

Foton: Jean-Baptiste Berangér

 

Senast ändrad: 2022-03-15