Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Anton Lind – I samma ögonblick

22/10 – 20/12 – Norrtälje konsthall presenterar stolt utställningen I samma ögonblick av konstnären Anton Lind. Utställningen visas från 22 oktober till 20 december. Vernissage tillsammans med konstnären lördagen den 22 oktober. Utställningen sker i samarbete med Norrtälje konstförening och Sveriges konstföreningar.

Konstverk av Anton Lind.

Text av konstnären Anton Lind

Mina målningar tar ofta utgångspunkt i en mängd olika fotografier eller målningar. Jag har även ägnat mycket tid åt att måla av rörligt material som jag själv filmat. Det har resulterat i att jag utöver måleriet även arbetar med video och till viss del performance. Jag arbetar ofta kring teman som tid, rytm, rörelse. Målningarna som jag ska visa i Norrtälje konsthall är uppbyggda med många tunna lager. Dessa består av fragment från mina förlagor.

Förlagorna som jag har använt mig av i dessa målningar är olika kända eller mindre kända stilleben.
Jag har använt 20 stilleben förlagor till varje målning. Processen går till så att jag målar av ett stilleben under en minut sen byter jag till nästa som målas i en minut ovanpå den första, och så fortsätter det. Tidsbegränsningen gör att jag endast hinner måla av fragment från varje förlaga. En bit av ett äpple hamnar på en del av blomvas och så vidare. Efter att jag har målat av delar från dom 20 stillebenen så börjar jag om igen. Jag vill uppnå en rytm genom att repetera processen med samma förlagor om och om igen. Dom lånade linjerna och formerna börjar så småningom att växa samman och bilda en ny, egen form.

För att snabbt kunna måla så många lager ovanpå varandra så använder jag mig av akrylfärg. För att bryta av dom tunt målade lagerna så är även vissa partier målade med oljefärg.

Jag är intresserad av att tänka på möjligheter kring målningars uppbyggnad. Att använda mig av tidsbegränsningar och andra regelverk är ett privat hjälpmedel för mig att komma in i målandet.
Målet med måleriet är att uppnå ett stadie där färger, former och textur klaffar på ett bra eller intressant sätt och en svårdefinierad känsla som viss del består av inspiration infinner sig.

Det här är min första utställning i Sverige sedan mina konsthögskolestudier, jag har innan ställt ut i Danmark bland annat på Kunsthal Charlottenborg, Richard Winthers hus och på Galleri Tom Christoffersen.

Om Anton Lind

Anton Lind är född 1990 i Stockholm där han också är verksam. Han har studerat vid Gerlbeborgsskolan, Bergen Academy of Art and Design samt The Royal Danish Academy of Fine Arts.

Senast ändrad: 2023-01-17