Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Inre och yttre landskap

Norrtälje konsthall presenterar stolt utställningen Inre och yttre landskap med Ingegerd Möller, Hans Wigert och Ulrik Samuelsson. Utställningen innehåller ett antal målningar där betraktaren bjuds in till en vandring i mångfacetterade landskap och naturstigar.

Konstnärens relation till naturen och viljan att avbilda den i stort och smått är inte något nytt. Ändå tycks naturen och landskapsmotiven vara något som fortfarande fascinerar oss. Ingegerd Möller, Hans Wigert och Ulrik Samuelsson har alla ägnat sina konstnärliga studier till att iaktta naturen och landskapen i många år. De spänner över mentala, fysiska och biologiska plan där naturen och landskapen används som en scen, en kuliss eller metafor för relationen mellan människan och dess innersta väsen.

Ingegerd Möller född 1928 i Vålådalen i Jämtland. Hon bor och arbetar i Roslagen. Hon är utbildad vid bl.a. Grünewalds målarskola och vid Otte Skölds målarskola. Sedan 1950-talet har hon ställt ut i ett flertal utställningar både internationellt och nationellt. Ingegerd Möllers natur och landskapsmåleri bjuder in oss i det stora och det lilla som naturen har att erbjuda. Det vi ser kan vara närstudier av naturens allra minsta fysiska former, knappt till igenkänning. Samtidigt som vi känner igen oss via synen, hörseln och luktsinnet. Så nära naturen vi kan komma i en målning.

Hans Wigert född 1932 i Karlskrona i Blekinge, död 2015 i Stavsnäs i Värmdö. Han var utbildad vid bl.a. Gerlesborgsskolan och vid Konstakademin. Sedan 1960-talet ställde han ut i ett flertal utställningar runt om i Sverige. Hans Wigert använde naturen som en scen för en viss händelse. Landskapet blir en metafor för Hans Wigerts egna tankar och oroskänslor inför det som komma skall. När vi betraktar hans måleri är det strax utanför periferin, vi bjuds in i motivvärlden, men inte för att delta utan endast ett tyst betraktande av det som pågår.

Ulrik Samuelsson född 1935 i Norrköping. Bor och arbetar i Stockholm. Han är bl.a. utbildad vid Kungliga konsthögskolan och har sedan 1950-talet ställt ut i en rad olika utställningar, både nationellt och internationellt. Ulrik Samuelsson låter materialet styra våra associationer. Mahogny, svart plast, guld och marmor är några av de återkommande materialen i hans konstnärskap. Material som i sig själva många gånger påminner om celler och membran, livets minsta beståndsdelar. Genom materialet blir frågan om människans roll och samspel med naturen till en existentiell fråga och hur nära vi är med den.

Senast ändrad: 2021-09-29