Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Dan Utterström - Porträtt

I utställningen Porträtt med konstnären Dan Utterström fanns ett antal större målningar, mindre monokroma bilder som sammanfogas till en större helhet. Den monokroma färgen tar plats och har sin betydelse i symboliska fragment från nära personer som endast finns kvar i hans minne, ibland distinkt eller så har minnet börjat suddas ut. Han reflekterar över dessa personers två klanger, det motsägelsefulla, mörker och ljus och som skapar dynamik i målningarna och hos de personer som porträtteras.

Den monokroma färgen kan symboliskt ses som en längtan efter helhet och samband, att se, förstå och få ihop tillvaron. I målningarna finns religiösa och existentiella undertoner och en stor meditativ närvaro.

Dan Utterström inspireras tydligt av den abstrakta expressionismen av bland annat konstnärer som Barnett Newman, Rothko och Reinhardt men också av betydligt äldre måleri. I den abstrakta expressionismen hittar han sin egen väg in i färgen, formen och den inneboende kraften i måleriet.

I det mindre rummet visades fotografier tagna under olika resor runt om i världen och med innehåll och val som är gemensamma med måleriet.

Dan Utterström är född 1961 i Östhammar, bor och arbetar i Stockholm och Häverödal. Han studerade på Konsthögskolan 86-92 och har bland annat ställt ut på Galleri Andersson/Sandström, Susanne Pettersson Gallery, Konstnärshuset, Stockholm, Overgaden, Institut for Samtidskunst i Köpenhamn. 

Webbplats

danutterstrom.com

Till Kultur
Senast ändrad: 2021-09-29
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.