Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Assa Kauppi - Frozen fright

Kauppi påbörjade arbetet med skulptursviten Frozen Fright för cirka 3 år sedan. I takt med att mängden alarmerande nyheter om världsläget intensifierades upplevde Kauppi att hotet kändes övermäktigt och konstaterade att människor i allmänhet blir allt mer kraftlösa, avtrubbade och rädda. ”Rädslan är en dålig rådgivare” lyder ett nederländskt ordspråk, och kanske är rädslan vår tids största fara eftersom rädda människor har en tendens att omvandla sin rädsla till vrede samt projicera denna på andra människor.

Skulptursviten Frozen Fright som tidigare visades på Galleri Andersson/Sandström (2017) består av elva stycken olika personligheter med unika öden men som tycks dela en universal känsla av rädsla och allvar. De elva bronsskulpturernas placering i konsthallen för tankarna till ett flygfoto taget över ett större geografiskt område. Direkt på golvet ligger mänskliga figurer med olika etnicitet och i varierade åldrar, som ett utsnitt av världens befolkning blickandes upp mot himlen.

Assa Kauppi (1977) bor och verkar i Stockholm. Kauppi är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Efter sin examen 2011 har Kauppi ställt ut både nationellt och internationellt samt fått en rad skulpturer placerade på offentliga platser.

Sedan Assa Kauppis genombrott 2011 har hon vunnit konstsveriges hjärta med sina ständigt aktuella skulptursviter. The Race is Over (2011) och In Search of A Winner (2013) behandlar frågor om vår tids tävlingsanda och prestationskrav.

Senast ändrad: 2021-09-29