Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Elina Brotherus - The Baldessari Assignments

Elina Brotherus visar för första gången en ny serie fotografier och filmer inspirerade av den amerikanska konstnären John Baldessaris lista med ”ART IDEAS” som användes i hans undervisning på California Institute of Arts under 1970 talet. Uppgifterna rör sig mellan fluxus från 1960 talet till samtida poesi. Elina Brotherus påbörjade arbetet under 2016 med The Baldessari Assignments under en period då hon kommit till en punkt i sina arbeten och behövde en förändring från det självbiografiska och konsthistoriska.

I utställningen på Norrtälje konsthall visar hon upp ett nytt sätt att arbeta på. Detta kommer ur tanken att en förändring i hennes konstnärliga arbete var nödvändigt. Efter att under 20 års tid arbetat i en självbiografisk praktik där varje posé redan är gjord, vill hon nu arbeta på ett annat sätt.

Istället för att fokusera på de traditionella poserna har Brotherus valt att arbeta med konceptet Event score från Fluxusrörelsen. Det är en serie anvisningar eller instruktioner för hur man skapar egna konstverk. I det engelskspråkiga originalet kallas dessa instruktioner för Event Scores, av event som i händelse, och score som i det här sammanhanget kan ses som score i music score (filmmusik), det vill säga som en instruktion att följa och tyda.

Flera kända konstnärer har använt sig av arbetsmetoden, bland annat George Brecht, John Cage och Yoko Ono.

Senast ändrad: 2021-09-29