Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Julsalong 2017 - De refuserades salong

Den jurybedömda Julsalongen 2017 & "De refuserades salong" visades på Norrtälje konsthall 9/12 2017 till 14/1 2018.

Årets Julsalong var ett samarbete mellan Norrtälje konstförening och Norrtälje konsthall. Juryn för årets Julsaong består av Patrik Steorn, intendent på Thielska Galleriet samt Ingela Hermansson, curator på Konsthall Märsta. Tillsammans valde de ut de verk som visas på årets Julsalong samt "De refuserades salong".

Vinnaren till priset Juryns val

Maria af Malmborg

”Att omfatta” (broderi)

”Penelopes väntan” (broderi)

”Och så kom kärleken” (broderi)

Motivering: Med trådar och tyger i klara färger skapar Maria af Malmborg ett helt eget konstnärligt universum. Konsekvent och tekniskt skickligt bygger de enskilda verken en helhet där symboler och former kan påminna om kosmiska fenomen och organisk växtlighet men är samtidigt helt abstrakta och dekorativa, och kan dessutom väcka associationer till både konst- och textilhistoria såsom Hilma af Klint, Vassily Kandinsky, Joan Mirò och Karin Larsson. Maria af Malmborg låter fantasins gränslösa bildvärld ta textil form och förmedlar en magisk känsla som är både sinnlig och andlig. 

Vinnaren till priset Folkets val:

Josefin Löfgren – Ren (akryl)

Jurybedömd julsalong 2017

Begreppet Salong har en lång historia. Det började användas i Paris på 1700-talet. Salon de Paris var då konstakademins årliga utställning, där konstnärer knutna till akademin ställde ut. Under 150 år skulle salongen bli helt dominerande i Paris konstliv. Att delta i ”Salongen” var nyckeln till framgång. Det krävdes dock att ta sig igenom nålsögat, nämligen att bli godkänd av juryn. Var man riktigt bra, delades det även ut medaljer.

De första salongernahölls i Louvren, och målningar hängdes på ”salongs-vis” – det vill säga med fyllda väggar, trångt och från golv till tak. De bästa platserna var förstås i mitten, i ögonhöjd. Sämre var det att få sina målningar hängda alldeles intill golvet längst ned, förstås. Men den riktiga nitlotten var att få plats inne under taket. Publiken behövde kikare för att se ditupp.

En konsekvens av den smått kaotiska hängningen blev att målningar i allt större skala plötsligt blev vanliga. Målaren Theodore Géricaults ”Medusas flotte”, som visades på Salongen 1819, var därför fem gånger sju meter stor(!) På så vis blev Géricaults målning en av de mest uppmärksammade under utställningen.

Jurybedömd Julsalong

2017-års Julsalong i Norrtälje konsthall var jurybedömd. Juryn bestod av Patrik Steorn, intendent på Thielska Galleriet i Stockholm och Ingela Hermansson, curator på Konsthall Märsta. Tillsammans velde de ut minst ett verk från varje sökande. Julsalongen var uppdelad i 2 olika utställningar. Dels Julsalongen 2017 i Norrtälje konsthalls lokal på våning 3, samt ”De refuserades salong” i Norrtälje museums lokaler på våning 2.

”De refuserades salong”

”De refuserades salong” bildades sedan 1863 års officiella Salong givit anslag åt drygt fyra tusen målningar. Den alternativa salongen tillkom på order av Napoleon III, och många konstnärer, bl.a Edouard Manet (som då visade målningen ”Frukost i det gröna”), Paul Cézanne och James McNeill Whistler var glada över att hitta ett ställe där de kunde visa sina ratade verk. När De refuserades salong öppnade i maj 1863 kom det drygt sju tusen besökare första dagen. De refuserades salong inspirerade andra konstnärer att anordna egna salonger och ökade konsthandlarnas inflytande.

Senast ändrad: 2021-09-29