Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ann Frössén - Endeavour

Norrtälje konsthall startar hösten 2016 med en utställning av Ann Frössén. Hon arbetar ofta med måleri i stora format där vattnet och havet står som motiv.

Det som för Ann Frössén började i måleri har utvecklat sig till att även omfatta video och digitalt manipulerade bilder. I utställningen på Norrtälje konsthall möts vi av stora hav och vågor. Vad symboliserar vattnet och havet? Är det en metafor för livet? Eller är det människans yttre och inre värld som vi ser i målningarna? Är vattnet en förstörande kraft? Eller en helande energi?

I boken Havet ger, havet tar beskriver Sophie Allgårdh Annd Frösséns konst: Inför alla dessa målningar av hav och åter hav inställer sig osökt frågan: Vad sker utanför bildytan? Kanske ett sjöslag med nödställda människor på en kantrad flotte där repen rämnar med ett dån? Vetenskapen om detta är förborgad och möjliden också försumbar. 

Målningarna skiljder sig med andra ord inte mycket från livet i allmänhet. När det väl händer något avgörande i vår omvärld är vi ofta inte där utan står en bit utanför, som åskådare någonstans vid horisonten, en tanke som kan upplevas som frustrerande.

Men i mötet med Ann Frösséns måleri sker något märkvärdigt - en sammansmältning och förvandling. I havslandskapet blir vi en del av ett större kretslopp och en gemenskap. Ett utsnitt ur naturen, nyckfullt förvisso. Ände är det som om vi inte kan låta bli att bemäktigas av det storslagna och enkla.

Till Kultur
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.