Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Var går gränsen mellan konsthantverk och konst?

Norrtälje konsthall har den stora glädjen att få presentera utställningen Var går gränsen mellan konsthantverk och konst? I utställningen förenas fyra konstnärer som rör sig i och kring gränserna bild, form och konsthantverk. Isak Isaksson, keramik, Kerstin Friberg, glasgravyr, Cecilia Hedlund, måleri och skulptur, Maria af Malmborg med sina stora bilder broderade och med tyger i klara färger.

12/12 2020 – 6/3 2021

Utställningen vill belysa 4 konstnärskap som med vitt skilda tekniker arbetar i och med begreppen konst, textil, konsthantverk, hantverk och formgivning. I utställningen ges inget svar på frågan om var gränsen mellan konsthantverk och konst går utan istället reflekteras frågan i de olika konstnärernas arbeten och uttrycken.

Gemensamt för de fyra är handens närvaro i en skapandeprocess men också deras olika spontana processer. Handens närvaro ligger i själva hantverkets natur, i den skulpterade handens rörelser, i broderiet, i precisionen hos glasgravyren och i formandet av skulpturer eller måleriets värld. I verken finns en tidsaspekt och noggrannhet som via verken berättar om och den tid som passerar när händerna skapar verken. De olika estetiska uttrycken rör sig mellan det sköna, det vardagligt vackra som till konsthistoriska återblickar i val av form och färg. Snabba och varma tekniker blandas med kalla och långsamma eller vice versa.

Isak Isaksson 

Isaks keramik utgörs av porslin som är bränt i mycket hög värme. Kristallglasyren brukar räknas till hans signum, den avger kristallina strukturer på godsytan vilket ger porslinet och keramiken en unik och särskilt blänkande patina. De klassiska formerna som han använder sig av i keramiken påminner betraktaren om den antika världens brukskärl och andra föremål.

Kerstin Friberg 

Med ateljé i Vigelsjö är idag en av få aktiva glasgravörer i Sverige. Utbildad från Kosta Boda och Orrefors. Hennes dekorativa glasarbete utgörs av gravyrmönster på glas som är helt gjorda för hand. Tekniken påminner många gånger om den fria teckningen men med skillnaden att arbetsprocessen i gravyr kräver tid och tålamod.

Cecilia Hedlund

Med handskulpterade former i lera och det traditionella bildskapandet rör sig Cecilia Hedlund mellan olika material och tekniker. Hon arbetar framför allt för hand i lera, gips, gjutjärn, brons, olja och krita där varje material blir ett slags undersökande. Naturen är ofta ett återkommande ämne i Cecilia Hedlunds arbeten, en källa för outtröttligt undersökande i likhet med de varierande teknikerna hon arbetar i.

Maria af Malmborg

En konstnär som arbetat i fler olika material under sitt konstnärskap och här låter Maria af Malmborg med trådar och tyger bygga sitt egna lilla universum. Det är organiskt och abstrakt med former från naturen. Det börjar med en skiss som sedan får fria associationer till hur bilden utvecklas.

Senast ändrad: 2021-09-20