Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

EMBRACE

Norrtälje konsthall presenterar stolt utställningen EMBRACE, med sex internationella konstnärer som fokuserar på den måleriska processen och den inre logiken i den utförda måleriska handlingen. Utställningens teman följs upp i boken ”Embrace” skriven av Mika Hannula.

Utställning: EMBRACE 9/10 - 27/11foto: Jean Baptiste Béranger

Embrace är ett projekt och en process som kombinerar ett tänkande - med ett görande, både individuellt och kollektivt inom diskursen för ett samtida måleri med fokus på samma ämne och samma tema.

I tiden som vi lever i nu med stora förändringar som klimatet och inte minst COVID -19 som påverkar oss både individuellt och kollektivt i Sverige och i världen så ställer sig denna utställning flera frågor om vår samtid, om hur digitalisering och en allt snabbare utveckling påverkar oss människor. Den ställer också frågor om rollen som konstnär och den samtida konsten utifrån sina perspektiv och från de olika platser de kommer ifrån.

Vad händer med upplevelsen av tid när du står ensam inför en målning, när vi blir konfronterade och engagerade? Vad är det som pågår i denna intima, sensitiva och den ge-och-ta interaktion som begär och förväntar sig en speciell långsamhet och en försiktig rörelse mellan bakom och framför och med och inom verket?

Kan den estetiska upplevelsen av samtida måleri ge oss en möjlighet att ta del av världen genom reflektion, våra röster och kroppar. Målet är att komma bort från idén om distanserad neutralitet och börja gå mot en deltagande erfarenhet - den krävande och röriga men trevliga vägen från avskildhet till närhet, från frånvaro till omfamning.

Utställningen visas också vid Akureyri Museum på Island mellan januari och april 2022.

Mika Hannula, curator för utställningen Embrace i Norrtälje konsthall samlar sex internationella konstnärer: Birgir Birgisson (ISL), Emil Holmer (SWE), Heidi Lampenius (FIN), Onya McCausland (UK), Miikka Vaskola (FIN), Thordis Erla Zoega (ISL).  Konstnärerna närmar sig dess frågor med olika tekniker och utifrån olika vinklar.  

Onya McCausland arbetar med järnoxid pigment från Sverige direkt på väggar i konsthallen samt visar färdiga målningar utförda i järnoxid pigment från gruvor i England.

Birgir Birgisson använder sig av ett måleri till att uppnå en känsla av tidlöshet och genomskinlighet.

Emil Holmer visar en serie bilder utförda i screentryck, träsnitt, slipmaskin, kopiator och dator. Bilder som öppnar upp för och ger plats år nya rumsligheter och livsexistenser.

Heidi Lampenius måleri i akryl med flera genomskinliga lager av färg utstrålar kroppslighet och närvaro. Sökandet efter spår och tecken är inte definierade utan något som framträder.

Miikka Vaskola´s verk består av abstrakta landskap och figurativa bilder som spänner mellan distans och närhet. De handlar också om närvaro, vad vi kan känna, men inte riktigt, som vår blick inte riktigt når.

Thordis Erla Zoega´s verk handlar om intimitet, symmetri och balans. Verken är tryck på akrylplast och kommer att placeras på golven i konsthallen.

För mer information och pressbilder kontakta: Jimmy Gustafsson, Intendent

Norrtälje konsthall. jimmy.gustafsson@norrtalje.se

Utställning: EMBRACE 9/10 - 27/11foto: Jean Baptiste Béranger

 

Till Kultur
Senast ändrad: 2021-09-21
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.