Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

THREADS

I utställningen THREADS samlas textilkonstnärerna Britta Marakatt-Labba, Ayedin Ronaghi, Linnéa Sjöberg och Leyun Wang. Konstnärskapen förenas i trådarnas materialitet, i tidens omvårdnad och i det ordlösa berättandet . Tråden – den konceptuella och den visuella – syr samman verket från en konstnär till nästa. I olika textiltekniker – broderi, skulptur, vävning och utplånandet av väven – utforskas och framträder den egna berättelsen och de frågor som en sådan ofrånkomligt för med sig.

1 februari – 22 mars 2020

En tråd är den konkreta fibern vi känner mot huden. Den kan vara natur: bomull, lin, ylle, eller konstruktion: polyester nylon, viskos – bearbetad av människans hand: vävd, broderad, insydd, uppsprättad, omslutande kroppen genom kläder och hemmets textiler: mattan mot fötterna, sänglinnen som famnande kroppen, kläderna som skyddande den. Men tråden är också kroppslös – tankens eller diktens tråd: en språklig metafor, väl använt i det skrivna och talade språket. Som sådan används tråden för att göra oss själva och världen begriplig: ”den röda tråden”, ”hänga på en tråd”, ”livets sköra tråd”, ”balansera på en tråd”. Det är en paradox att ordet ”tråd” framstår som så nödvändig samtidigt som tråden och väven i sin konkreta form bär på en ordlöshet. I THREADS framträder trådarna och händernas rörelser som ordlösa berättare. Ordlösheten är här inte en brist eller en frånvaro. Den är en laddning av närvaro. Tråden – den konkreta och tankens – löper genom konstnärens händer, dennes erfarenheter och kropp, ut i verket och vidare till betraktaren – till dennes tanke och till den taktila känslan i kroppen. Händerna och tiden ger berättelserna en viss rytm. Även i ett brutalt direkt berättande, som i Sjöbergs explosiva uttryck, i ett skirt förmedlande av den tunga erfarenheten som i Wangs skulpturala tyger, i det detaljerade noggranna berättandet i Marakatt - Labbas broderier eller i hopplöshetens uttryck som i Ronaghis uppsprättade mattor – finns långsamhetens omsorg. Det ligger i själva hantverket, i vävstolens tempo, i den broderande handens rörelser, i upprivandet av knutarna, i formandet av mjuka skulpturer. I verken finns tiden, den tid trådarna berättar om och den tid som passerar när händerna skapar verken.

Till Kultur
Senast ändrad: 2021-09-20
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.