30/3 kl. 07.00: Telefonin på Tiohundra ur funktion Läs mer...
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Leontine Arvidsson - Jag kan göra vad jag vill

I utställningen visades en 5 m bred skulptur med titeln ”Rationellt beslut taget den 21/8 2013 08:36 inom loppet av en bråkdels sekund”. Skulpturen visades första gången på Kungliga konsthögskolan under Leontine Arvidssons avgångsutställning 2014.

13/12 - 19/1 2020

Skulpturen är gjord av armeringsjärn och hänger från taket i rader efter varandra som blir till lager av handlingar likt tecknade linjer i luften sammanfört till ett monumentalt klotter.

Hon tecknar med hela kroppen genom att böja och bända armeringsjärnet - en ansträngande process som skapar dynamik och motsättningar i det transparenta uttrycket.

Tecknandet liknar de överstrykningar som finns i boken ”Kontroll”.

Boken ”Kontroll” består av 70 lösa ark hopbundet av ett bh-band. Där beskriver hon sin vardag, om att vara kvinna, mamma och konstnär. Vilken blick har hon på sig själv och vilken får hon av andra? Det finns olika versioner av boken i en upplaga på 11.
Alla böckerna har samma textinnehåll men har bearbetats om med andra överstrykningar, vilket förändrar läsningen och skapar nya innehåll. Frågor som ställs är; när är något klart, vad sker om man tillåts ångra sig – om man tvekar och tar tillbaka det som gjorts och genom det kan uppstå nya bilder utifrån var man just nu befinner sig.  Genom att vara tydlig med ambivalens synliggörs vad som göms bakom t ex språk ord och meningar.

Andra skulpturala verk med titeln ”Med omsvep” där har ett tyg doppat i acrystal dragits åt för att omsluta armeringsskeletten. Likt en dra lakan metod har kvinnor, väninnor som hon aldrig hinner se deltagit i en återkommande procedur under tillverkningsprocessen och det som en gång kunde ha blivit ett språk eller ett samtal täcks över i en tyst rörelse.

”Processen har ett snabbt förlopp och vi kan bara jobba med tyget den tiden det fortfarande är följsamt innan det börjar stelna i våra händer, jag ville ta fasta på en gemensam rörelse och ville se vad vi kunde åstadkomma med våra kroppar när vi inte hann prata om processen med varandra utan bara göra.”

I installationen ”Ett eget rum” i det angränsande rummet loopar flera videos. Från rummet hörs barnskrik och ett vardagligt pysslande i en ständigt pågående kakafoni.
Utställningen är ett sammelsurium om kampen och platsen i tillvaron som kvinnokropp, partner, moder och yrkesutövande konstnär.

Leontine Arvidsson har haft utställningar både separat och i grupp runt om i Sverige och utomlands.
Hon har deltagit i olika filmfestivaler internationellt och nationellt b l a  Berlins filmfestival. 
MFA Kungliga konsthögskolan 2014, Dans Kulturrama  2005-06, Konsthistoria Stockholms universitet 2004, Stockholms filmskola 1995-96. 

Leontine är representerad av Galleri Anna Bohman i Stockholm. Januari 2020 kommer ett offentligt verk av Leontine att installeras i den nyrestaurerade Saluhallen på Östermalm i Stockholm.

Senast ändrad: 2021-09-20