Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Sonja Nilsson - Visibility is a Trap

Sonja Nilsson är känd för att med illusionistiska medel få filmade personer att framträda likt hologram. I Norrtälje konsthall visar hon en videoinstallation bestående av sex olika scener. I verket möts karaktärer baserade på kända personer vars historia relaterar till sociologins begrepp passing: hur en person kan ha förmågan att bli uppfattad som en medlem av en identitetsgrupp eller kategori annan än sitt ursprung.

Kännetecknande för hennes arbeten är att vi som betraktare ofta blir konfronterade och aktivt ställda i relation till verken. Karaktärerna i denna utställning brukade vara inkluderade och en del av vårt gemensamma rum, efter att ha blivit outade är de nu exkluderade och fast inne i väggarna. Genom inslagna hål kan besökarna se in i väggarnas innandöme och följa hur de där diskuterar ämnen som: harmlösa lögner, autenticitet, styrkan i sin övertygelse, appropriation, ingen återvändo efter outing, att äga eller inte äga sin historia och att få eller förlora privilegier. Frustrerade övergår 
diskussionerna till gräl, de sparkar på väggar och hamnar även i en jam-session.
 
Till öppningen blir det också premiär för boken ”Visibility is a Trap – the Source Book”. I boken som är  producerad för utställningen ger Nilsson en personlig introduktion till samtliga karaktärer och personer som verken refererar till.
 
Sonja Nilsson (1977) hon tog sin MFA 2001 på Konsthögskolan Valand i Göteborg. Bor och arbetar både i Berlin och Ljusdal.
 
Välkommen till vernissage Lördag 19/10 kl. 12-16. Invigning och samtal kl. 15 tillsammans med konstnär Sonja Nilsson och Helén Hedensjö, konstnärlig ledare på Norrtälje konsthall.

Seminarium - The State of Passing

Den 15 november hålls ett seminarium som tar avstamp i begreppet Passing. Här har vi äran att meddela att legendariska  Sandy Stone är inbjuden exklusivt till Norrtälje konsthall för att medverka. En av scenerna i utställningen är baserad på hennes historia och kontroversen med Janice Raymond. 
 
Samtal kommer hållas mellan Sonja Nilsson, konstnär och Sandy Stone, grundare till den akademiska disciplinen av transgender studies. Verksam vid Austin University i Texas, seminariet modereras av Gertrud Sandqvist – rektor för Konsthögskolan i Malmö och professor i konstens teori och idéhistoria. 
Till Kultur
Senast ändrad: 2021-09-20
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.