Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Roland Persson & Mika Hannula - FREUD – TO//WITH

Norrtälje konsthall presenterar stolt utställningen FREUD – TO//WITH ett samarbete mellan konstnären Roland Persson och författaren och filosofen Mika Hannula. De gestaltar hur en process och en dialog i interaktion kan se ut, utifrån deras olika medier men med samma utgångspunkt; psykoanalytikern och författaren Sigmund Freud.

Deras samarbete är ett tvärvetenskapligt samspel och ett undersökande med Roland Perssons skulpturala och fysiska verk som möter Mika Hannulas visuella ord. Verken handlar bland annat om människans komplexitet utifrån Freuds teorier om dödsdriften, libidon och upprepningstvånget. Vi kan inte kontrollera vårt omedvetna, vår medvetslöshet, men det kan komma fram genom våra handlingar och berättelser och hur vi lyssnar till varandra, att höra det man vill höra eller tror sig höra.

I ett samtal mellan Mika och Roland som finns att läsa i utställningens bibliotek ställs frågor om bland annat relevansen i Freuds teorier idag, är det möjligt att diskutera och tolka Freud, skapa en situation av ”give and take” utifrån att alla vet vem Freud är men har liten kunskap om hans teorier och praktik? ”Det är som att dra ned ett rött skynke, bara man nämner ordet Freud”, säger Roland i samtalet.

I utställningen finns en installation med bland annat Freuds berömda Divan tillverkad i silikon av Roland Persson, endast för att betrakta och den har en noggrann återgivelse av de mönster som finns i den äkta mattan, mönster att fästa sina berättelser på. I ett annat verk är Roland för första gången en del av konstverket  med titeln ”Anonym anonym”. Det är ett verk som innehåller en korrespondens från en anonym person och en varsam berättelse om en önskan om en penisprotes och den psykiska process  som den impotente mannen genomgår. Den innehåller också en intervju, avgjutningar och bilder.

I ett annat rum finns en skulptur och en ljudinstallation med titeln ”Hear my train a coming” där naturen är indragen som en metafor som berör behovet av skydd och att skyddas samt en inspelning med Roland Persson av låten ”Hear my train a coming” titeln bygger på en låt av Jimi Hendrix.

Mika Hannulas texter som är skriva på väggarna till att känna igen sig i och som en tröst och förståelse över vår otillräcklighet. Texter som vill bryta det linjära och kombinerar fantasier med fiktion, privata frågor och offentliga teman som i en psykoanalys.

”Utställningen och dess publicering (gjord i samarbete med den grafiska formgivare Olof Werngren) besöker arvet och berättelserna, vissa nyckelbegrepp och tankar som Sigmund Freud skisserade för några hundra år sedan. Det handlar inte om att springa efter eller bakom betydelsen av Freud i all dess komplexitet och mångfald, utan snarare gå mot, flytta både till och från det stora materialet som fortfarande är viktigt. Det handlar om att närma sig och stanna närmare, arbeta med Freud och producera verk som öppnas och dyker upp och genom denna pågående handling av oväntade kombinationer och konfrontationer.” Mika Hannula


Vernissage 26/10 kl 12-16, kl 15.00 invigs utställningen och därefter artisttalk med Roland Persson och Mika Hannula, samtalsledare är Nicolas Smith, fil dr. och lektor i filosofi vid Södertörns högskola. Smith är specialiserad på 1900- och 2000-talets västerländska filosofi med inriktning på fenomenologi, dekonstruktion, psykoanalytisk teori samt postkolonial teori och feministisk filosofi.

Utställningsprojektet sponsras av Konstnärsnämnden och Stiftelsen Längmanska kulturfonden.

Till Kultur
Senast ändrad: 2021-09-20
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.