Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mats Hjelm - THE OTHER SHORE

Norrtälje konsthall har den stora glädjen att få presentera Mats Hjelm med utställningen THE OTHER SHORE – en 4-kanalig (37`loop) monumental videoinstallation som består av en sju meter bred dubbelprojektion placerad diagonalt i rummet. På den ena sidan av väggen visas bilder av vatten, stränder och kusten från olika delar av Nord – och Sydatlanten. På den andra sidan visas dokumentära bilder och landskap från länder runt om Atlanten, visuella essäer och vittnesmål samt text och musik.

26/1-17/3 2019

Mats Hjelm blandar dokumentär och narrativ i sitt skapande och presenterar en komplex bild av Atlanten som en plats för rörelse, berättelser om diaspora, kolonialism och minnet av slaveri.
I verket finns ett sökande efter en identitet, ett sökande till ett förflutet hemland och drömmen om en befrielse genom navigering till en ”annan” plats.

En växelverkan sker med bilder från olika platser i Europa, Liberia och Mali i Västafrika, Detroit i USA och i Rio de Janeiro i Brasilien. Mellan dessa platser kommer karaktärer, röster eller musik med berättelser kring havet – havet som minne, havet som frestelse, havet som illusion, havet som gravplats.

En av berättelserna är pjäsen "Embers" av Samuel Beckett (1959) skriven för radio, där en äldre man har hallucinationer av sin fars minnen vid havet, samtidigt som han vägrar att släppa in en gäst till sig. Mannen är tagen av nostalgiska hallucinationer och ögonblick av eufori och för Mats blir den gamle mannen en representation av ett fallande Europa som försöker hålla sig till en storhet som inte längre finns.

Från Liberia ser vi bilder av en politisk storhetstid med ruinerna av lyxhotellet Ducor Hotel i huvudstaden Monrovia. Hotellet var byggt för att ta emot världsledare för den panafrikanska konferensen 1970, konferensen syftade till en ökad integration av de afrikanska länderna, hotellet förstördes under det blodiga inbördeskriget som slutade 2002. Sedan dess har landet varit i en långsam uppbyggnad, vilket framgår i andra bilder, särskilt representerad av en kör med flickor i Liberias landsbygd där sång och religion utgör en fast punkt i livet.

Mats Hjelm (f.1959) i Stockholm. MFA i Skulptur från Konstfackskolan i Stockholm, Cranbrook Academy of Art i USA, Stockholms Universitet och University of Industrial Arts, Helsingfors. Mats Hjelms arbeten har visats på solo- och grupputställningar på Moderna Museet i Stockholm; Museum of African American History, Detroit, USA; Biennale Africaine de la Photographie, Bamako, Mali; Dubai International Film Festival; Museum of Contemporary Art, Chicago; Walker Art Center, Minneapolis; Venedigbiennalen; Yokohama Triennale, bland andra.

Sommaren 2017 visades The Other Shore på Museu de Arte Moderna – MAM i Rio de Janeiro, Brasilien.

Han har verk i bland annat Moderna Museets samlingar, Malmö konstmuseum, Uppsala konstmuseum och Statens konstråd och är nyligen färdig med ett större videoverk på Nya Karolinska Sjukhuset.

Till Kultur
Senast ändrad: 2021-09-20
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.