30/3 kl. 07.00: Telefonin på Tiohundra ur funktion Läs mer...
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Anna Nyberg - Någonstans är här, Allting vandrar igenom mig

Anna Nyberg har i sitt konstnärskap intresserat sig för hur rumsligheter uppfattas och hur de upplevs både fysiskt med kroppen och i tanken, framförallt när rummet förändras på ett sätt som rubbar vår spatiala förmåga. Hon använder sig ofta av det personliga som utgångspunkt men också det som vi har gemensamt, det universella och den existentiella längtan efter att frigöra sig från kroppen.

”Mina visuella verk är som redogörelser över att försöka förstå varandet och en verklighet som för mig ter sig flyktig och föränderlig. I en tecknad bild finns ofta en perspektivisk uppbyggnad för att uttrycka rumslighet. Hur ter sig en linje direkt applicerad i rummet upplevd av kroppen? Kan kroppen känna av teckningen och själv skapa sig ett eget nytt rum? Kan jag befria färgen från teckningen och även färgen från tinget? Kanske kan man känna målningens färg i ryggen, eller se runt hela sig själv och där känna igen sig ”
Anna Nyberg

Installationen i Norrtälje konsthall är uppbyggt som ett landskap med en efemär blick – de olika materialen i rummet som exempelvis en brygga, en veckad vägg, linjer målade direkt i rummet och på väggarna, samt de ljust målade och veckade textilierna som faller ut i rummet övergår till ett måleri som inte längre är ett språk utan ett varande bort från rummets begränsningar.

Anna Nyberg är född 1966 hon bor och arbetar i Stockholm. Utbildad på Konstfack 1989 – 1996 i Stockholm och har en Master of fine art. Hon har haft ett flertal soloutställningar bland annat på Galleri Molekyl i Malmö, Katrineholms Konsthall, Västerås konstmuseum, Gotlands Konstmuseum. Deltagit i grupputställningar både nationellt och internationellt. Ett flertal stipendier från Konstnärsnämnden.

Senast ändrad: 2021-09-20