Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Julia Peirone – I am not blonde

I am not blonde – 28/1–18/3. Norrtälje konsthall visar stolt konstnären Julia Peirones utställning I am not blonde.

Person i blond peruk. Från Julia Peirones utställning Im not blonde.

Julia Peirones visuella värld är främst befolkad av flickor eller unga kvinnor. Hennes verk speglar aspekter av sårbarhet, skam och sexualitet i en tid som är starkt påverkad av sociala medier och deras inverkan på skapandet av identiteter. Konstnären letar efter gapet mellan verklighet och konstruktion. Julia Peirones verk ställer frågor om styrkorna och begränsningarna i den fotografiska bilden och hur vi möter oss själva i dem. Den moderna visuella kulturen gynnar självförhärligande och en besatthet av abstrakta skönhetsideal. I sin fotografering fokuserar Julia Peirone på dessa föreställningar för att utforska unga, mestadels kvinnliga tonåringar som söker efter identitet. Peirones arbete har en närhet till den rörliga bilden. Hennes fotoserier visar ofta castingsituationer och förberedelser. Omtagningar, flyktiga ögonblick och misslyckanden ges en framträdande position. Bilderna kan knappast definieras som porträtt i konventionell mening; snarare undersöker de mentala tillstånd och visuella konventioner som speglar den yttre världens krav. Fotografierna fångar ofta den frustration som unga kvinnor drabbas av efter att ha präglats av vissa ideal. Relationen mellan modellen och fotografen, såväl som mellan betraktaren och den betraktade, är en aspekt av flera bilder av Julia Peirone. Deras blickar möts nästan aldrig. Flickornas ögon är stängda eller dolda av håret. Tighta linne och korta kjolar exponerar huden. Konstnären betonar att "tjejerna på mina bilder är offer för en blick, men de är också starka och har makt över din blick".

Om Julia Peirone

Julia Peirone (f. 1973) bor och verkar i Stockholm. Hon är utbildad vid Högskolan för Fotografi och Film i Göteborg (BFA) och vid Konstfack i Stockholm (MFA). Hon har haft ett flertal separatutställningar bla på Liljevalchs Konsthall 2022, Göteborgs Konstmuseum 2017, Uppsala Konstmuseum 2015 och Kalmar Konstmuseum 2018 Hon har även medverkar i ett flertal grupputställningar bla på Moderna Museet (2017), Borås konstmuseum (2016), Artipelag (2014), och Sven Harrys Konstmuseum 2016 Hennes verk finns representerade på Moderna Museet, Kiasma i Finland, Statens Konstråd, Nationalmuseet och Göteborgs Konstmuseum. Peirone har flera publikationer bakom sig såsom Braids and Bruisers , Liljevalchs+ (2022) Girls, Girls, Girls , Gbg Konstmuseum (2017), Waiting for Red Pigtails (Sailor Press, 2013), More than Violet (Art & Theory, 2012), Contemporary Swedish Photography (Art & Theory, 2012) och Blind Smek Min Kind (Ordfront/Galago, 2002).

Till Kultur
Senast ändrad: 2023-01-11
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.