Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kvinnors medborgarrätt

Här hittar du bland annat en petition för kvinnors opionsyttring för politisk rösträtt och valbarhet.

Petitioner för kvinnors opionsyttring för politisk rösträtt och valbarhet år 1914

”Det stora mästerverket, den goda staten, skall skapas av mannen, då han på allvar tar kvinnan till sin hjälpare”. Citat av Selma Lagerlöf.

Kvinnors strid för medborgarrätt är ett led i mänsklighetens stora strävan efter rätt och frihet för alla. Vad kvinnorna kräva är medverkan och medansvar i sitt lands angelägenheter och öden. Detta krav har blivit starkare och mera berättigat i samma mån som utvecklingen har tvingat kvinnorna ut i samhällslivet och ut på arbetsmarknaden, och samhället trängt sig in på kvinnornas stora verksamhetsområde – hemmet.

Det är således både för att kunna skydda hemmet och för att kunna tillvarataga sina egna intressen i kampen för tillvaron, som kvinnorna fordra samma medborgarrätt som männen. Ty utan samverkan av alla medborgare, kvinnor såväl som män kan fosterlandet aldrig bli det stora hem som vårdar sig om alla sina barn. 

Vi undertecknade, svenska kvinnor, ansluta och till kravet på full politisk medborgarrätt för Sveriges kvinnor. Texten är hämtad från Landsföreningen för kvinnlig politisk rösträtt.

Här hittar du ett inscannat dokument från med en namninsamling för kvinnors opitionsyttring för politisk rösträtt och valbarhet Norrtälje, Rimbo, Herrängs bruk från 1914

Bilden är hämtad från kvinnohistoriska samlingarna Göteborgs universitet

På bilden ovan står Elin Wägner framför de 30 banden med 350 000 underskrifter som samlades in 1913–1914 till stöd för kvinnlig rösträtt. 286 kvinnor från Norrtälje skrev under. Elin Wägner var journalist, författare och samhällsdebattör samt en av frontfigurerna för den svenska kvinnorättsrörelsen. Hon blev 1944 invald i svenska akademien efter att skrivit en biografi i två delar om Selma Lagerlöf. Elin Wägner levde mellan åren 1882-1949. Bilden är hämtad från kvinnohistoriska samlingarna Göteborgs universitet

Här hittar du BalticFems presentation "Kvinnors rösträtt 100 år"

Vill du läsa mer?

På Riksarkivets webbplats hittar du fler petitioner

RösträttsvykortKarta över Norden, Sverige vitt, övriga länder orangeText i Sverige: Det enda landi Norden där kvinnorna ej ha rösträttText överst till vänster: Politisk rösträtt för kvinnor:Finland 1906Norge 1907Danmark 1915Sverige ? Rösträttsvykort RösträttsvykortKarta över Norden, Sverige vitt, övriga länder orangeText i Sverige: Det enda landi Norden där kvinnorna ej ha rösträttText överst till vänster: Politisk rösträtt för kvinnor:Finland 1906Norge 1907Danmark 1915Sverige ?

Bilden kommer från Gulli Charlotta Petrinis personarkiv, Göteborgs universitetsbibliotek, bilden hämtad från ALVIN Plattform för digitala samlingar och digitaliserat kulturarv.

Till Kultur
Senast ändrad: 2021-10-19
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.