Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Fastställande av Norrtälje stadsvapen

Fastställandet av Norrtälje stadsvapen är en lång och händelserik historia som sträcker sig över en period på nästan 400 år. Norrtälje stad fick sina stadsprivilegier av Sveriges dåvarande kung, Gustaf II Adolf, den 29 mars 1622.

I samband med att Norrtälje fick sina stadsprivilegier utfärdade Gustaf II Adolf ett privilegiebrev där det stod; ”att staden skulle hava sitt eget sigill med ett upprest ankare, så att dess klor skola vetta upp och stocken nedåt”. Den beskrivningen har tolkats som ett ”störtat” ankare, det vill säga på ett sätt som skulle utgöra en avvikelse från det vanliga sättet att placera ankare med ringen uppåt.

Norrtälje stads Drätselkammare skickade den 12 februari 1942 en skrivelse till Riksheraldikerämbetet för att låta ämbetet skulle utföra grundliga forskningar rörande sigill och vapen.

Stadsvapnet fastställdes 1942

Efter att ha jämfört med utländska heraldiska källor fann Rikshäraldikerämbetet att det fanns flera sätt att använda ankaret än det som föredragits 1622. En stor mängd ankare i officiella vapen i utlandet visade sig vara vända åt samma håll som Norrtäljes vapen.

Den 25 september 1942 fastställer Kungl. Maj:t vapen för staden Norrtälje sålunda: ”I fält av silver ett störtat svart ankare”. ”Vidare gillar Kungl. Maj:t den såsom förslag insända bilden till vapen och flagga för staden. Det länder alla som vederbör till efterrättelse”.

När Norrtälje kommun bildades 1971 fastställdes att den nya kommunen skulle föra samma vapen som Norrtälje stad och en däremot svarande flagga. 

Är du intresserad av att veta mer, ta kontakt med Norrtälje stadsarkiv. Du når dem på e-post stadsarkivet@norrtalje.se

Till Kultur
Senast ändrad: 2020-10-09
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.