Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Norrtälje stadsvapen: Svart ankare i fält av silver

Det har alltid diskuterats kring varför ankaret är ”upp och ner” i Norrtäljes stadsvapen. Många har under sin uppväxt fått höra olika teorier varför ankaret är upp och ner. På denna sida har vi samlat några av dessa teorier.

Svartvit bild på Norrtälje stadsvapen.

För Norrtäljebor utgör det uppresta ankaret en välkänd symbol. Alltsedan staden 1622 fick sina stadsprivilegier av Gustav II Adolf, och föreskrev att staden skulle ha "ett oprest ankare", ingår ankaret i Norrtäljes stadsvapen. 1971 blev det även Norrtälje kommuns vapen. 

Här kan du läsa mer om fastställandet av Norrtälje stadsvapen

Många teorier har under årens lopp framförts varför vapnet har fått denna för åtskilliga betraktare egendomliga utformning med ankararmarna och de så kallade "flyna" upptill.

En teori är att man vid uppritningen av vapnet utgått från det sätt på vilket ett ankare vanligen hänger framme i fören på en båt som befinner sig under gång. Detta till skillnad mot hur ankaret ter sig när fartyget ligger still eller
"ankrat upp". 

En annan teori är att själva vapensköldens form (den yttre ramen) inte medger någon annan placering av ankaret. Med lätt travestering kan man säga att Norrtälje aldrig stannat upp. Och heller inte avser att göra det! Staden fortsätter att utvecklas och kommer därför aldrig att fälla sitt ankare.

Tre Norrtäljebors egna teorier om varför ankaret är "upp och nervänt"

En gammal rospigg sade:

- Min farfar som var sjökapten och född i början på 1800-talet träffade en gång en kollega i Gävle. Denne frågade spefullt om ankaret i stadsvapnet fortfarande var upp- och nervänt. Ni vände ankaret när vi Gävlebor på 1700-talet tog från er stapelrättigheterna sade han.
- Det är en gävleitisk lögn svarade min farfar. Vi fick vårt vapen av Erik XIV 1562 och sedan dess har vårt vapen varit likadant som det var då och är nu.

En annan gammal Norrtäljebo svarade på frågan så här:

- Stockholmsborgarna var avundsjuka på Norrtälje för att stadens skutor hade fått privilegium att segla på alla hamnar i världen och lyckades övertala Karl IX att indraga rättigheterna. Då blev skärkarlarna och borgarna i Norrtälje ytterst förnärmade och vände ankaret upp och ner som protest mot kungen.

Och den tredje teorin lyder:

År 1648 gav drottning Christina Norrtälje stad som förläning till den store fältherren Lennart Torstensson. Men då Karl XI under reduktionen drog in ättens förläning, beslöt Torstenssons arvtagare innan de avträdde sin förläning att ankaret skulle vändas helt om.

Till Kultur
Senast ändrad: 2020-10-05
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.