Recept ur receptbok från Söderbykarls hembygdsförenings arkiv, troligen 1950-tal
Falsk rådjursstek
- 1 kgr fårstek
- 150 gr späck
- 1 msk salt
- ½ tsk hvitpeppar
Marinad: 4 del ättika, 4 del vatten, 1 msk krossade enbär, 2 rödlökar delade i klyftor, 2 lagerblad, 1 tsk hela nejlikor, ½ selleri i tärningar, 1 msk socker, några enriskvistar.
Till stekning: 75 gr smör, 4 del kokt buljong eller vatten 4 del gräddmjölk.
Beredning: Steken tvättas med en duk doppad i hett vatten, späckas och gnides med salt och peppar. Den lägges i en kruka och marinaden hälles över. En tyngd lägges över och enriskvistar släppes ned i krukan. I denna lag får köttet ligga 1-2 dagar, vändes emellanåt. Sköljes af, stekes som grytstek.
Så här såg matreceptet ut i originalformat
Frusen pudding
- 5 del tjock grädde
- 2 msk vaniljsocker
- 1½ kkp hallonsylt
- 4-6 syltpäron
- Till frysning: 1 l grovt salt, snö – beredes.
Grädden vispas, smaksättes med vaniljsockret och sylt och päron skurna i fina tärningar iblandas. Smeten hälles i en vattensköljd form försedd med lock. Saknar den sådant överbindes den med dubbelvikt papper så ej snövattnet tränger in. Gräv en grop i snön, strö salt i hålet och tryck ned formen. Är den utan lock lägges en tallrik på och så packas snö och salt på. Med hackad is och salt i en balja i ett öppet fönster går lika bra, frysningen tar dock länge tid eljest med snö går på 2-4 t. Då den serveras slås en handduk doppad i hett vatten om och uppstjälpes.
Så här såg efterrättsreceptet ut i originalformat
Till sist ett helt annat "recept"
Stadsarkivet har inte svart på vitt att huskuren fungerar eller har prövats. Detta recept får anses vara mer av kuriosa än hälsotips.
Huskur för att lindra besvär vid gikt:
1 liter svart, söt vinbärssaft och 1 liter 3-stjärnig konjak blandas,
ett spetsglas på fastande mage.
Källa: Nordströmska stiftelsen, Färghandlarens råd och recept, anteckningar ur en gammal skrivbok från Torsten Nordströms hem i Norrtälje