Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Norrtälje museers program sommaren 2021

Inför sommarsäsongen 2021 är vi på Norrtälje museer försiktigt optimistiska. Efter förra sommarens restriktioner och smittoläge har vi nu anpassat oss och hittat nya sätt att visa vägen till kommunens kulturarv. Vi har planerat verksamheten utifrån att den ska kunna genomföras på ett säkert sätt vid fortsatta restriktioner, men att det även finns en möjlighet till fler besök och möten om omständigheterna tillåter det. Tillsammans följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Välkommen att ta del av ditt lokala kulturarv under sommaren!

Kulturarv Roslagen-ny karta över museer och  hembygdsgårdar 

Inför sommarsäsongen 2021 har Norrtälje museer och Visit Roslagen i samarbete tagit fram en ny karta över alla hembygdsgårdar, hembygdsföreningar och museer i Norrtälje kommun-”Kulturarv Roslagen”. Där kan du hitta spännande utflyktsmål, upptäcka din lokala förening eller varför inte resa runt till fler? Kartan är i smidigt fickformat, du hittar den på Turistbyrån, ICA Flygfyren, ICA Rimbo, ICA Älmsta, Norrtälje konsthall, museer och bibliotek i kommunen från och med midsommar. 

Museibingo

Norrtälje museer vill lyfta fram nio fantastiska museer i Norrtälje kommun genom satsningen Museibingo. Upptäck vilka fantastiska museer som finns i Norrtälje kommun, samla stämplar och besök alla!

Gör så här för att delta i museibingo: Du kan hämta ett kort på turistbyrån i Norrtälje, Zettersténska villan eller något av de nio museer i Norrtälje kommun som deltar, från och med 1/7. Du kan sedan samla stämplar på ditt kort och få fina utmärkelser vartefter.

Tre stämplar=brons, sex stämplar=silver, nio stämplar=guld!

En spännande och lärorik kulturarvsutmaning som passar både för stora och små.

Deltagande museer:

Museiparken, Norrtälje

Utställning och café på Zettersténska villan

I Zettersténska villan kan du se utställningen ”Vattenvägar-spår av liv och död från järnålder och vikingar” producerad i samarbete mellan Norrtälje museer, Vikingabyn Storholmen och stiftelsen Roslagsmuseet. Begränsat antal besökare samtidigt. Fri entré.

Trädgårdscafé i Museiparken

Välkommen till Roslagsmuseets vänners trädgårdscafé! Här kan du njuta av ekologiskt, hembakat fikabröd och en god kopp kaffe eller te eller en kall glass. Vi har gott om utemöbler i Museiparken så att du kan sitta utomhus och fika, särskilt lämpligt för att hålla avståndet.

Tänk på att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer!

Adress: Faktorigatan 1, Norrtälje

Öppettider utställning och trädgårdscafé: 29/6-15/8 tisdag-lördag kl 12-16

 

Torsten Nordströms museum, Norrtälje

Torsten Nordström, färghandlaren som började samla. Museet utgörs av Torsten Nordströms hem, det vill säga ett borgarhem från första delen av 1900-talet i orört skick.

Under sommaren 2021 kommer det att inte att hållas guidade visningar på Torsten Nordströms museum på grund av den rådande situationen med smittspridning. 

Utställning på gården till Torsten Nordströms museum

Välkommen till Läppstift & arsenik, en liten utställning och informationsdel om Torsten, färghandeln och Torsten Nordströms museum.

Torsten Nordström var färghandlaren som skapade ett museum. Några av Torstens stora passioner var film, teater och det egna museet. Men även hans färghandel var med sitt enorma utbud en scen och sevärdhet i sig.

Här hittade du allt från syra och munvatten, China-lack och franskt nagellack, filmkameror, leksakståg till storblommiga tapeter.

Besök det gamla förrådet på museets innergård där du får känslan av att kliva in i C. A Nordströms färg- tapet & kemikalieaffär under 1900-talets mitt. Få en glimt av Torsten Nordström, färghandlaren, samlaren, fotografen och teatermänniskan.

Fri entré.

Vårens öppettider: tisdagar och torsdagar 11.00-16.00, lördagar 11.00-14.30

Sommaröppet 26/6-14/8: tisdag-fredag 10.00-16.00. Lördag 12.00-16.00

Adress: Hörnet av Lilla Brogatan och Tillfällegatan, Norrtälje.

 

Utställningen är producerad i samarbete mellan Torsten Nordströms museum och Norrtälje museer.

För mer information se: www.nordstromsmuseum.se/ eller  kultur.norrtalje.se

 

Sommaröppet på Erikskulle

Vad passar bättre denna sommar än att upptäcka Roslagens eget Skansen, friluftsmuseet Erikskulle i Söderbykarl?

För andra året i rad har Norrtälje museer och Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening i samarbete ett projekt där sommarjobbande ungdomar välkomnar besökare och levandegör Erikskulle iklädda historiska kläder under sex veckor.

Erikskulle är ett unikt utflyktsmål mitt i det fagra Roslagen. Det är det enda museet i Norrtälje kommun där du kan se en bred samling föremål som täcker ett tidsspann på ca 5000-6000 är, från yngre stenålder till första halvan av 1900-talet.

Fika, pröva på äldre lekar, loppis, eller bara njut av den fantastiska miljön.

Tänk på att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer!

Arrangör: Norrtälje museer i samarbete med Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening.

Öppettider:

Vecka 27-32 onsdag-söndag kl 11.00-16.00, guidad visning av området kl. 13.00.

Onsdagar i juli även öppet kvällstid, kl 17.00-20.00, med servering av våfflor och trevligt umgänge.

Övriga tider går det bra att besöka området, men det är då obemannat, museet och byggnaderna är då stängda.

Erikskulle ligger i Söderbykarl, ca 15-20 minuter med bil eller buss från Norrtälje.

Fri entré, men du är varmt välkommen att lämna ett bidrag Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening så att de kan fortsätta med sitt viktiga arbete att förvalta och utveckla Erikskulle.

Arrangör: Norrtälje museer i samarbete med Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening.

Kulturvandringar med Michael Blum

De populära kulturvandringenarna med Michael Blum återkommer i sommar, upplev Norrtälje genom hans personliga berättelser och musik. Fri entré, begränsat antal deltagare. Tänk på att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer!

Mötesplats: Museiparken.

Datum:

12/8, 20/8, 28/8, 4/9 och 12/9, samtliga dagar kl.14.00. Visningens längd: ca 1,5 timme.

 

Arkeologins dag 

Arkeologidagen är ett arrangemang som anordnas nationellt varje år på initiativ av Riksantikvarieämbetet. Den infaller alltid sista söndagen i augusti, i år den 29/8. Mer information och program kommer att finnas tillgängligt på Norrtälje museers hemsida.

Till Kultur
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.