Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Museer och kulturarv

Här hittar du information om hur vi jobbar med museifrågor och kulturarv i Norrtälje kommun. Du hittar också information om intressanta kulturhistoriska platser som kan upplevas utomhus eller hemifrån.

Runor i Norrtälje kommun. Kopplade till Norrtälje museers verksamhet.

Norrtälje museer, Norrtälje stadsarkiv och våra historiska platser

De institutioner som arbetar med museifrågor, kulturarv och arkiv i Norrtälje kommun är Norrtälje museer och Norrtälje stadsarkiv. Norrtälje museer har uppdraget att stötta och främja arbetet med kulturarv, museer och hembygdsföreningar i hela Norrtälje kommun. Norrtälje stadsarkiv samlar och bevarar dokument och handlingar för vår samtid och kommande generationer.

Följ länkarna nedan för att läsa mer om respektive verksamhet.

Här hittar du information om Norrtälje museer

Här hittar du information om Norrtälje stadsarkiv

Här hittar du information om kulturhistoria

Upplev kulturarvet på andra sätt än vanligt

I en tid av isolering, inställda evenemang och stängda kulturinstitutioner vill vi på Norrtälje museer passa på att tipsa om hur du kan uppleva kulturarvet på andra sätt än vanligt. Varför inte packa kaffetermosen och ge sig ut till någon av de nästan 3500 fornlämningar som finns i Norrtälje kommun? Riksintresseområden, Tillgängligt landskap och skyltade promenader erbjuder också förströelse för många långa dagar av påtvingad isolering. Motion och frisk luft följer med på köpet! För den som inte har möjlighet att lämna hemmet finns en mängd spännande upplevelser att ta del av på nätet. Här nedan har vi sammanfattat en liten del av dessa möjligheter för er.

Vi är två museiintendenter som arbetar på Norrtälje museer: Emilia Ekeblad, André Enkler 

Hitta fornminnet

För att hitta till dina lokala fornlämningar på en karta, testa Riksantikvarieämbetets sida:

Fornsök

Norrtälje museers skyltade vandringar med QR-koder

Norrtälje museer har tre olika skyltade serier uppe runt om i kommunen. En kulturhistorisk stadsvandring i Norrtälje stad, en som finns i anslutning till samtliga kyrkor i Norrtälje kommun, oftast på anslagstavlan utanför kyrkan, och en i litterär vandring i Grisslehamn.

Skyltarna kan läsas på plats ute i staden eller naturen, och det går även att ta del av dem hemifrån, se länkar nedan.

När du ser en skylt kan du med hjälp av en mobiltelefon eller surfplatta läsa av QR-koden på skylten. Antingen direkt med kameran, eller med en QR-kodsläsare som du kan ladda ner där du hämtar dina appar.

Kulturhistorisk stadsvandring i Norrtälje stad

Det finns 22 skyltar som är försedda med QR-koder runt om i staden. Du scannar dem med din mobiltelefon eller surfplatta, och kan på så sätt ta del av information om den närliggande platsen i text och bild. Du kan även ta del av hela vandringen direkt:

Norrtäljes stadsvandring

Här hittar du karta och information

Kyrkor i Norrtälje kommun

Du kan fördjupa dig i kyrkornas historia och arkitektur genom att scanna skyltarna med QR-koder som finns uppsatta i anslutning till samtliga kyrkor och kapell i Norrtälje kommun.

Här hittar du hela serien:

Kyrkornas historievandring

Här är karta och information

Litterär vandring i Grisslehamn

Ta del av Grisslehamns historia med hjälp av din mobiltelefon. Den litterära vandringen baseras på Erik Erikssons romanserie Kärlek och krig. Promenaden har 12 stationer och sträcker sig från Skatudden i norr till kanonberget i söder.

Här hittar du hela vandringen:

Grisslehamns historievandring

Här hittar du karta

Riksintresseområden i Norrtälje kommun

I Norrtälje kommun finns höga kulturmiljövärden, vilket avspeglas i det stora antalet riksintresseområden för kulturmiljövården som Riksantikvarieämbetet pekat ut i kommunen.

Här kan du läsa mer om Riksintresseområden

Tillgängligt landskap

Spännande berättelser – både på plats och i din egen mobiltelefon. Tillgängligt landskap gör det lätt att besöka, upptäcka och njuta av kulturhistoriskt spännande platser i Stockholms län.

Tre av de tio platser som ingått i projektet finns i Norrtälje kommun; Pythagoras industrimuseum, Edsbro masugn och Roslagens sjöfartsmuseum.

Läs mer om Tillgängligt landskap här

Länkar till externa digitala resurser:

DigitaltMuseum innehåller objekt och information från många olika samlingar hos museer, föreningar och arkivinstitutioner:

digitaltmuseum.se

Europeana samarbetar med tusentals europeiska arkiv, bibliotek och museer för att sprida kulturarv i utbildnings- och forskningssyfte samt för nöjes skull: europeana.eu

Digisam är en plattform där 22 statliga kulturarvsaktörer tillsammans hjälps åt att digitalisera kulturarvet. De har en lista med tips kulturarv att ta del av hemifrån soffan på sin hemsida:

digisam.se

Här hittar du digitala utställningar och quiz skapade av Stockholms länsmuseum: stockholmslansmuseum.se

På Riksantikvarieämbetets hemsida kan du söka bland bilder, få information om fornlämningar och läsa intressanta och matnyttiga artiklar:

raa.se/sok-och-registreringstjanster/

Upplev hur forntidens Gamla Uppsala såg ut genom en app.

Läs mer genom att klicka här

Nordiska museet samlar nu in erfarenheter och minnen av tiden då Coronaviruset härjade för framtida generationer att ta del av.

Läs mer genom att klicka här

För den som skulle åkt till Stockholm

Upptäck Stockholms historia i ord, bild och ljud genom Stockholmskällan:

stockholmskallan.stockholm.se

Ta en titt på Nationalmuseums samlingar:

nationalmuseum.se

Upptäck Hallwylska museet i 3D:

hallwylskamuseet.se

Museibingo

Upptäck vilka fantastiska museer som finns i Norrtälje kommun, samla stämplar och besök alla! Museibingo lanserades sommaren 2020, och kommer att återkomma sommaren 2021.

Gör så här för att delta i museibingo:

Du kan hämta ett kort på turistbyrån i Norrtälje, Zettersténska villan eller något av de nio museer i Norrtälje kommun som deltar. Du kan sedan samla stämplar på ditt kort och få fina utmärkelser vartefter, direkt på plats.

Tre stämplar=brons, sex stämplar=silver, nio stämplar=guld!

Museibingokort.

Museibingo information.

En spännande och lärorik kulturarvsutmaning som passar både för stora och små. Tänk på att hålla avstånd.

Tänk på att de olika museerna har varierande öppettider, se mer information nedan.

Deltagande museer:

Mer information om Norrtälje museer, och fler sommarevenemang:

Kultur i Norrtälje

Till Kultur
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.