Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Stråkinstrument

Alla stråkinstrument har fyra strängar och man använder en stråke för att skapa ljudet. Här kan du läsa om de stråkinstrument vi undervisar på och i länklistan kan du lyssna på Kungliga Filharmonikernas presentation av alla instrumenten. All vår stråkundervisning i Norrtälje sker på kulturskolan i Norrtälje.

Fiol/Violin

Fiol, eller violin som det också kallas, spelar ofta melodier men också rytmer, klanger och stämmor. Fiolen förekommer i många olika sorters musik. Allt ifrån folkmusik till rock. Fiolen är också ett väldigt viktigt orkesterinstrument.

Altfiol/Viola

Violan, som också kallas Altfiol, är något större än fiolen och har en djupare och mörkare klang. Att spela altfiol skiljer sig inte så mycket mot att spela fiol förutom att den har en mörkare sträng.

Kursutbud i altfiol/viola hittar du på StudyAlong.

Cello

Cellon är näst störst av alla stråkinstrument och kan spela både höga och låga toner. I Orkestersammanhang har den en viktig roll både som soloinstrument och som basinstrument. Cellon hålls mellan knäna och stöds mot golvet med en stackel.

Inom celloundervisning arbetar vi från grunden och bygger spelteknik med övningar och låtar i olika stilar. Som celloelev vid kulturskolan får du också automatiskt en plats i någon av våra stråkorkestrar. Vi har även cellokurser för vuxenelever. 

Kursutbud i cello hittar du på StudyAlong.

Kontrabas

Kontrabasen är störst av alla stråkinstrument och har den mörkaste klangen. Ofta så stöter du på kontrabasen i genrer som jazz och i klassiska symfoniorkestrar. Kontrabasen används för det mest som basinstrument, men det finns även musik som är skriven för solobas.

Kursutbud i kontrabas hittar du på StudyAlong.

Särskolestråk

Stråkundervisning för barn och ungdomar som går i särskolan. Vi provar på fiol och cello.

Kursutbud i särskolestråk hittar du på StudyAlong.

Ministråk

Ministråk är en kurs som riktar sig till barn, 2-3 år gamla, tillsammans med en förälder. Lektionerna innehåller sång och rörelse med kropp och stråke samt att bekanta sig med fiolen och olika musikaliska byggstenar såsom rytm, puls, nyans och tonhöjd på ett lekfullt sätt. Föräldrarna är aktiva och är med och sjunger och spelar fiol under lektionerna.

Kursutbud i ministråk hittar du på StudyAlong.

Stråklek

Stråklek är en kurs för barn mellan 4-6 år. Barnen får på ett lekfullt sätt lära sig grunderna i Fiol och Cello. Lektionstillfällena är i grupp och innehåller även sång och rytmik. 

Kursutbud i stråklek och stråkgrund hittar du på StudyAlong.

Stråkgrund

Stråkgrund är en kurs för barn som är 7-9 år som vill lära sig spela ett stråkinstrument. Kursen sträcker sig över en termin och eleverna kommer under denna tid att få prova spela alla de fyra stråkinstrumenten tillsammans med några av våra pedagoger på Roslagens Kulturskola.

Kursutbud i stråklek och stråkgrund hittar du på StudyAlong.

Instrumentkarusellen

Instrumentkarusellen är en kurs för barn som är 6-8 år. Här provar vi på olika stråkinstrument, blåsinstrument och slagverk. 

 
 
 
Till Kultur
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.