Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Blåsinstrument

Undervisningen på blåsinstrument sker enskilt eller i grupp och anpassas till varje elev. Du utvecklar din förmåga att spela på ditt instrument, din musikalitet samt din allmänna känsla för musik. Vi jobbar med notläsningsförståelse, gehör och improvisation i olika genrer. Roslagens kulturskola har också ett flertal orkestrar och ensembler som du kan delta i.

Roslagens Kulturskola

Trumpet

Trumpet är ett instrument som används i många olika musikstilar, den används både som ett soloinstrument och i orkestrar. Klangen kan variera från rå och oslipad till mjuk som sammet. Tonhöjden ändras med hjälp av läpparna och de tre ”knapparna” som kallas ventiler. 

Trombon

Trombonen är större än trumpeten vilket ger den en mörkare klang. Precis som trumpeten kan den användas i alla musikstilar. Trombonen har inga ventiler utan ett drag som man ändrar tonhöjden med.

Valthorn

Valthorn är ett lite mer ovanligt bleckblåsinstrument men är ett viktigt soloinstrument i symfoniorkestern. Valthornet har, precis som trumpeten, ventiler för att ändra tonhöjd.  

Tuba

Tuban är det allra största bleckblåsinstrumentet och kan användas som ett bas-instrument men även som ett soloinstrument. Tuban finns i olika storlekar och är ett viktigt orkesterinstrument i symfoniorkestern och brassmusiksammanhang. 

Tvärflöjt

När man säger flöjt menar man i regel tvärflöjt. Fastän tvärflöjten oftast är gjort i metall så tillhör instrumentet ändå träblåsinstrument. Detta på grund av att den förr i tiden var gjort i trä. Har du provat att spela på en flaska och fått ljud i den så vet du hur man får ljud i en tvärflöjt. Det går att spela många olika typer av musik på instrumentet, allt från pop till klassiskt. 

Klarinett

Klarinetten är ett träblåsinstrument som har ett stort tonomfång. På klarinetten kan man spela musik i olika stilar. Klarinettens ljud skapas när man får en tunn träbit, som kallas rörblad, att vibrera. 

Saxofon

Saxofonen finns i många olika storlekar och tillhör gruppen träblåsinstrument trots att den vanligtvis är gjord av mässing. Detta beror på att saxofonens ljud skapas på samma sätt som på klarinetten, med hjälp av ett enkelt rörblad. Saxofonen är det yngsta av träblåsinstrumenten uppfunnet av Adolphe Sax på 1840-talet. 

Orkesterar

Nedan kan du läsa om utbudet av kurser i orkester- och ensemblespel. På Roslagens kulturskola har vi även mindre ensembler för några av de olika blåsinstrumenten: Klaff-klarinettensemble, Saxofonkvintett och Brassensemble. 

Starters
Starters är blåsorkestern för dig som inte har spelat så länge. Vi lär oss enkla låtar både utantill och efter noter. Vi tränar på rytmik, dynamik och samspel. Starters lägger en bra grund för fortsatt musicerande tillsammans med andra!  

Strikers

Strikers är orkestern för dem som passerat nybörjarstadiet. De tycker om att spela, sjunga och showa! Strikers spelar bara bra och svängig musik.

Brännäsblåset

Eleverna i Brännäsblåset är elever som har kommit långt med sitt musicerande. Brännäsblåset brukar vara den orkestern som man möter vid olika evenemang i Roslagen.

Norrtälje musikkår

Norrtälje Musikkår finns till för dig som spelar ett blåsinstrument/slagverk. NMK är en aktiv amatörorkester som gör några konserter med olika tema varje år och spelar på flera evenemang i Roslagen. Notläsningskunskap krävs.

   

Senast ändrad: 2023-09-20