Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Blåsinstrument

Undervisningen på blåsinstrument sker enskilt eller i grupp och anpassas till varje elev. I nybörjarstadiet är målet att kunna spela kortare melodier, lära sig läsa noter och spela på gehör. Utöver detta får eleven möjlighet att vara med en större del av Kulturskolan i form av orkesterspel.

Roslagens Kulturskola

Träblåsinstrument

Tvärflöjt

När man säger flöjt menar man i regel tvärflöjt. Fastän tvärflöjten oftast är gjort i metall så tillhör instrumentet ändå träblåsinstrument. Detta på grund av att den förr i tiden var gjort i trä. När man spelar på en tvärflöjt liknar det som man spelar på glasflaskor. Det går att spela många olika typer av musik på instrumentet, allt från pop till klassiskt.

Kursutbud i tvärflöjt hittar du på Studyalong.

Oboe

Oboe uttalas "obå" och tillhör familjen träblåsinstrument. Oboen har en mycket vacker och tydlig klang och får därför ofta spela solopartier i orkestern. Till utseendet liknar oboen klarinetten, men låter helt annorlunda. Ljudet skapas med hjälp av dubbla rörblad.

Kursutbud i oboe hittar du på Studyalong.

Klarinett

Klarinetten är ett träblåsinstrument som har ett stort tonomfång med olika karaktärer i de olika registren. Instrumentet är väldigt vanligt instrument i jazzsammanhang likså i orkestern. Klarinettens ljud skapas med hjälp av ett enkelt rörblad.

Kursutbud i klarinett hittar du på Studyalong.

Saxofon

Saxofonen finns i många olika storlekar och tillhär gruppen träblåsinstrument trots att den vanligtvist är gjord av mässing. Detta beror på att saxofonens ljud skapas på samma sätt som på klarinetten, med hjälp av ett enkelt rörblad. Tekniken för att spela saxofon liknar också klarinettekniken. Saxofonen är ett oerhört populärt instrument i jazzmusiken men är också ett av det mest använda blåsinstrumenten i populärmusik.

Kursutbud i saxofon hittar du på Studyalong.

Bleckblåsinstrument

Trumpet

Trumpet är ett instrument med en festlig och ren klang men som också kan låta mjukt och melodiskt. Trumpeten tillhör bleckblåsinstrument och har tre ventilen som hjälper till att ändra tonerna. Den är ett viktigt instrument i all slags musik både i solo och i orkester.  

Kursutbud för trumpet hittar du på Studyalong.

Trombon

Trombonen är också ett bleckblåsinstrument men mjuk och vacker ton som används i alla typer av musik. Trombonen har ett så kallat drag som man drar fram och tillbaka för att ändra toner. 

Kursutbud för trombon hittar du på Studyalong.

Valthorn

Valthorn är ett lite mer ovanligt bleckblåsinstrument men är ett viktigt soloinstrument i symfoniorkestern. Ventlierna styrs med vänster hand. Höger hand sticks in i klockstycket, vilket påverkar tonhöjden, även kallat intonationen. 

Kursutbud för valthorn hittar du på Studyalong.

Tuba

Tuban är det allra största bleckblåsinstrumentet och kan spela väldigt mörka och brummande toner. Tuban är ett viktigt orkesterinstrument i symfoniorkestern och brassmusiksammanhang.

Kursutbud för tuba hittar du på Studyalong.

Instrumentkarusellen

Instrumentkarusellen är en kurs för barn som är 6-8 år. Här provar vi på olika stråkinstrument, blåsinstrument och slagverk. 

Senast ändrad: 2022-10-31