Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Etapp 6 Wira bruk - Penningby

Roslagsleden: Wira bruk - Penningby 22 kilometer.

Sträckan mellan Wira bruk och Bergshamra går i varierad skog och kulturmark. I Gamla Bergshamra finns flera historiskt intressanta hus, bland annat pensionatet. På Kvarngården finns en vattenkvarn från 1760-talet. Redan på 1500-talet bestämde Gustav Vasa att det skulle byggas en kvarn här. Enligt traditionen har Näcken spelat vid Kvarnforsen!

I den idylliska miljön finns också mjölnarbostaden med inventarier. Sommartid är Kvarngården öppen med populära konstutställningar, evenemang och ett litet kafé.

Mellan Bergshamra och Grovsta ligger en spännande rastplats med raststugan vid Grevinnans Rå. Platsen är en gammal skärningspunkt för fyra byar och hit sträckte sig en gång i tiden grevinnan på Penningsbys marker. De fyra byarnas skärningspunkt finns utstakad i naturen. Övernatta gärna i raststugan.

Runstenen här vittnar om att platsen fanns redan på vikingatiden. Enklare kafé finns i inrednings- och presentbutiken Linneladan. Penningby slott byggdes vid 1400-talets slut och var en fästningsborg under medeltiden. I de båda källarvåningarna finns den ursprungliga medeltida karaktären bevarad. Här bor slottets kända spöke, Vita Frun.

Senast ändrad: 2023-02-27