Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kulturarvstips i coronatider

Norrtälje museer. Nästa tillfälle: 7 aug kl. 00:00 Visa alla tider

 

Norrtälje museer tipsar om kulturarv som kan upplevas utomhus eller hemifrån

I en tid av isolering, inställda evenemang och stängda kulturinstitutioner vill vi på Norrtälje museer passa på att tipsa om hur du kan uppleva kulturarvet på andra sätt än vanligt. Varför inte packa kaffetermosen och ge sig ut till någon av de nästan 3500 fornlämningar som finns i Norrtälje kommun? Riksintresseområden, Tillgängligt landskap och skyltade promenader erbjuder också förströelse för många långa dagar av påtvingad isolering. Motion och frisk luft följer med på köpet!

För den som inte har möjlighet att lämna hemmet finns en mängd spännande upplevelser att ta del av på nätet.

Här nedan har vi sammanfattat en liten del av dessa möjligheter för er.

 

Hitta fornminnet

För att hitta till dina lokala fornlämningar på en karta, testa Riksantikvarieämbetets sida Fornsök.

Norrtälje kommun har ett stort antal bevarade kulturmiljöer med drygt 3500 fornlämningar och ca 1800 övriga kulturhistoriska lämningar från stenålder fram till historisk tid. Här kan man besöka fångstgropar, fornborgar, runstenar, slottsruiner och inte minst gravfält med både gravhögar, resta stenar och skeppssättningar.

Tips på utflykter:

Ropa inte efter vargen!

De äldsta kända fynden av varg i Sverige dateras mellan 10000–8000 f.Kr. d.v.s. samtidigt som de äldsta spåren av människa noterats i Sydsverige. Hur interaktionen mellan varg och människa var under paleolitikum-mesolitikum kan vi endast spekulera om men flera tusen år senare kom vargen att bli ett hatat djur. Skriftliga källor från 1300-talet visar att vargen var så pass hatad att man förespråkade vargjakt. Är man nyfiken på att se hur en sådan jakt kunde gå till finns, vad man tror är, spåren av en fångstanläggning ca 5 km norr om Rimbo längs väg 280. Anläggningen är drygt 80 m i diameter med både yttre och inre sandvallar. Till anläggningen hör en informationsskylt med text och illustration.

Här finns information och adress.

Tomta järnåldersgravfält

Befinner du dig i Rimbo med omnejd kan vi rekommendera en promenad till Tomta järnåldersgravfält med över 100 synliga anläggningar. Där finns runda och rektangulära gravar med synliga kantkedjor på ena sidan av promenadvägen och på den andra sidan finns högar som placerats på en höjd väl synliga i landskapet. Till gravfältet hör en informationsskylt som berättar mer om begravningsseder under järnåldern.

 Här finns information och adress.

Spännande runsten

Är du intresserad av vikingatid finns det många runstenar som vittnar om vikingarnas närvaro i kommunen. En av dem står i en hage med utblick mot Långsjön längs väg 77. Stenens ursprungliga plats har troligen varit längs en viktig segel- och kommunikationsled mellan Uppsala och kusten. Runorna berättar om en far och bror vars själar behöver nåd hos gud. Ordet brygga i texten antyder att stenen kan ha varit rest vid en omlastningsplats.

 Här finns mer information och adress.

Vigelsjö naturreservat

Vill man kombinera natur- och kulturupplevelse rekommenderas ett besök till Vigelsjö naturreservat som ligger cirka 2 kilometer västnordväst om centrum. Där kan man både botanisera i floran samtidigt som man besöker fornlämningar från brons- och järnåldern. Speciellt sevärt är gravfältet med 25 synliga gravar varav två gravhögar som placerats på en höjd längs Lommarens strand. Den största gravhögen, Viguls hög, är 19 m i diameter och nära 2 meter hög. Strax väster om gravfältet har man tidigare hittat spår från både fossil åker, stensträngar och bebyggelselämningar vilket vittnar om Vigelsjös tidiga bosättare. Till gravfältet hör en informationsskylt som bl.a. berättar mer om platsens strategiska läge längs en forntida farled.

 Här finns mer information och adress

 

Tänk att bo granne med ett gravfält från yngre järnåldern!

Mitt i Kvisthamra villaområde och placerat på en sluttning ned mot Norrtäljeviken ligger ett gravfält med väl synliga högar och stensättningar. Två av gravarna undersöktes på 30-talet varav en innehöll en urna med brända ben. Till gravfältet hör en informationsskylt som berättar mer om begravningsseder under järnåldern.

Här finns mer information och adress.

 

Norrtälje museers skyltade vandringar med QR-koder

Norrtälje museer har tre olika skyltade serier uppe runt om i kommunen. En kulturhistorisk stadsvandring i Norrtälje stad, en som finns i anslutning till samtliga kyrkor i Norrtälje kommun, oftast på anslagstavlan utanför kyrkan, och en i litterär vandring i Grisslehamn.

Skyltarna kan läsas på plats ute i staden eller naturen, och det går även att ta del av dem hemifrån, se länkar nedan.

När du ser en skylt kan du med hjälp av en mobiltelefon eller surfplatta läsa av QR-koden på skylten. Antingen direkt med kameran, eller med en QR-kodsläsare som du kan ladda ner där du hämtar dina appar.

Kulturhistorisk stadsvandring i Norrtälje stad

Det finns 22 skyltar som är försedda med QR-koder runt om i staden.

Du scannar dem med din mobiltelefon eller surfplatta, och kan på så sätt ta del av information om den närliggande platsen i text och bild. Du kan även ta del av hela vandringen direkt här här

 Karta och information

Kyrkor i Norrtälje kommun

Du kan fördjupa dig i kyrkornas historia och arkitektur

genom att scanna skyltarna med QR-koder som finns uppsatta

i anslutning till samtliga kyrkor och kapell i Norrtälje kommun.

 Här hittar du hela serien

Karta och information om kyrkvandringen

Litterär vandring i Grisslehamn

Ta del av Grisslehamns historia med hjälp av din mobiltelefon.

Den litterära vandringen baseras på Erik Erikssons romanserie

Kärlek och krig. Promenaden har 12 stationer och sträcker sig

från Skatudden i norr till kanonberget i söder.

Här hittar du hela vandringen

 Karta

Riksintresseområden i Norrtälje kommun

I Norrtälje kommun finns höga kulturmiljövärden, vilket avspeglas i det stora antalet riksintresseområden för kulturmiljövården som Riksantikvarieämbetet pekat ut i kommunen.

Läs mer om Riksintresseområden här

Tillgängligt landskap

Spännande berättelser – både på plats och i din egen mobiltelefon. Tillgängligt landskap gör det lätt att besöka, upptäcka och njuta av kulturhistoriskt spännande platser i Stockholms län.

Tre av de tio platser som ingått i projektet finns i Norrtälje kommun; Pythagoras industrimuseum, Edsbro masugn och Roslagens sjöfartsmuseum.

Läs mer om Tillgängligt landskap här

Länkar till externa digitala resurser:

DigitaltMuseum innehåller objekt och information från många olika samlingar hos museer, föreningar och arkivinstitutioner.

https://digitaltmuseum.se/

Europeana samarbetar med tusentals europeiska arkiv, bibliotek och museer för att sprida kulturarv i utbildnings- och forskningssyfte samt för nöjes skull.

https://www.europeana.eu/portal/sv

Digisam är en plattform där 22 statliga kulturarvsaktörer tillsammans hjälps åt att digitalisera kulturarvet. De har en lista med tips kulturarv att ta del av hemifrån soffan på sin hemsida:

http://www.digisam.se/nyheter/

Här hittar du digitala utställningar och quiz skapade av Stockholms länsmuseum.

https://stockholmslansmuseum.se/utstallningar/

På Riksantikvarieämbetets hemsida kan du söka bland bilder, få information om fornlämningar och läsa intressanta och matnyttiga artiklar.

https://www.raa.se/sok-och-registreringstjanster/

Upplev hur forntidens Gamla Uppsala såg ut genom en app:

https://apps.apple.com/se/app/augmented-history-gamla-uppsala/id1146628327?l=en

Nordiska museet samlar nu in erfarenheter och minnen av tiden då Coronaviruset härjade för framtida generationer att ta del av:

https://minnen.se/tema/corona

För den som skulle åkt till Stockholm

Upptäck Stockholms historia i ord, bild och ljud genom Stockholmskällan:

https://stockholmskallan.stockholm.se/

Ta en titt på Nationalmuseums samlingar:

https://www.nationalmuseum.se/samlingarna

Upptäck Hallwylska museet i 3D:

https://hallwylskamuseet.se/sv/utforska/digitala-utstallningar

Mer om evenemanget

Plats/lokal
Norrtälje museer
Datum

Antal tillfällen: 38 st

Visa kalender
  • augusti: 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
  • september: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Arrangör
Norrtälje museer
Kontaktinformation
Adress
Faktorigatan 3
761 30 Norrtälje
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.