Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Algblomning vid kommunala badplatser

Vid säsong för algblomning gör Norrtälje kommun i samband med ordinarie provtagningarna av vattnet vid kommunala badplatser också en visuell besiktning för att kontrollera förekomsten av algblomning.

Algkontroll av de kommunala badplatserna

I samband med ordinarie provtagningarna av vattenkvaliteten vid kommunala badplatser görs också en visuell kontroll av hur mycket alger som syns i vattnet vid badplatsen.

Är vattnet klart är det ingen fara att bada om vattnet är tjänligt, men visar vattnet tydliga tecken på kraftig algblomning sätts skyltar med avrådan om bad upp. Om ingen förkomst av alger sedan syns under en tidsperiod av tre dagar tas skylten bort.

Klicka här för att läsa information om vattenkvalitet på kommunens badplatser i Norrtälje kommun.

Råd vid algblomningar

Allmänna råd om vad man ska göra vid en algblomning och vart man kan vända sig för information om hälsofrågor.

  • Undvik badande eller onödig kontakt med vatten när vattnet inte längre är lika klart som det brukar vara, ytan täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktig hinna eller då vattnet är kraftigt grumlat av mycket fina trådar (som centimeterlånga tunna hårstrån) eller små blågröna "gryn" som liknar mycket små barr. 
  • En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna. Var alltså aktsam när du inte ser botten på 0,5–1 meters djup och egenskaperna ovan är uppfyllda. 
  • Har du ändå badat i algbemängt vatten skölj noga av kroppen och tvätta sedan med tvål och vatten. Vid ögonirritation skölj ögonen med rinnande vatten. 
  • Har du svalt större mängder algbemängt vatten (mer än några kallsupar) och har uttalade symtom bör sjukhus kontaktas. 
  • Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Det gäller både husdjur och tamboskap.
  •  Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Många alggifter är värmestabila och kokning förstör inte gifterna.
  •  Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller djur visar sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med blommande vatten.
Till Bad i Norrtälje kommun
Senast ändrad: 2018-07-26
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.