Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Rösta med bud

Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. Utöver budet behöver även ett vittne intyga att din röst lämnats av dig och på rätt sätt.

Du kan rösta med bud om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning har svårt att ta dig till en röstningslokal. Om du bor eller vistas vid en lantbrevbärarlinje kan du också budrösta med hjälp av lantbrevbäraren. Vittnet som bevittnar och intygar att allt har gått rätt till måste ha fyllt 18 år men behöver inte vara svensk medborgare.

Personer som får vara bud

Budet ska vara minst 18 år, ha en giltig ID-handling och vara någon av följande:

  • din make, maka eller sambo
  • din, makens, makans eller sambons barn, barnbarn, föräldrar eller syskon
  • de som yrkesmässigt eller på liknande sätt ger dig omsorg eller vård
  • lantbrevbärare
  • anställda vid häkte eller kriminalvårdsanstalt.

Det material som behövs för att rösta med bud

Material för budröstning kan hämtas från Kommunhuset Ankaret, på Estunavägen 14 i Norrtälje från och med den 8 maj.

Valsedlar finns att hämta i alla förtidsröstningslokaler och kan även beställas direkt från partierna.

Hur röstning med bud sker

  1. Du gör själv i ordning din röst i avskildhet genom att lägga en valsedel i ett valkuvert och därefter stänga kuverten. Varken ditt bud, vittnet eller någon annan får göra i ordning din röst om du inte uttryckligen själv bett om det. 
  2. Inför vittnet och budet lägger du ner valkuverten i ytterkuvertet för budröstning. Ytterkuvertet ska klistras igen. Du ska sedan underteckna med ditt namn på ytterkuvertet. Vittnet och budet intygar på ytterkuvertet att allt gått rätt till och att det är du som har gjort i ordning din röst. 
  3. Budet tar därefter ytterkuvertet och lämnar in i en lokal för förtidsröstning eller i din vallokal på valdagen. Om budet lämnar in rösten i en lokal för förtidsröstning måste ditt röstkort också lämnas in. Namnet på vallokalen står på ditt röstkort.


 

  1. Budet tar därefter ytterkuvertet och lämnar in i en lokal för förtidsröstning eller i din vallokal på valdagen. Om budet lämnar in rösten i en lokal för förtidsröstning måste ditt röstkort också lämnas in. Namnet på vallokalen står på ditt röstkort.
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.