Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Ring oss på 0176 710 00
Ring oss på 0176 710 00
Göm
Starta ny chatt

Frågor och svar om EU-valet

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna när det gäller valet till Europaparlamentet.

Vem får rösta?

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det gäller vid alla val. Dessutom finns särskilda regler för de olika valen.

Läs mer på Valmyndighetens hemsida.

Vad är ett valdistrikt?

Ett valdistrikt är ett geografiskt område och brukar bestå av mellan 1 000 och 2 000 röstberättigade. I varje valdistrikt finns en vallokal. Vallokalen är endast öppen på valdagen och det är endast de röstberättigade som tillhör valdistriktet som får rösta där. På ditt röstkort står det vilket valdistrikt du tillhör. 

Läs mer på Valmyndighetens hemsida.

Vad är en valkrets?

För val till Europaparlamentet är hela Sverige en valkrets. Mandaten fördelas mellan medlemsländerna i EU beroende på ländernas folkmängd. Alla mandaten i Europaparlamentet är fasta valkretsmandat.

Valkretsar är en indelning i geografiska områden. De syftar till att hela landet eller alla delar av ett län eller en kommun ska bli representerade i de politiska församlingarna. 

Vad är en röstlängd?

Röstlängden innehåller de personer som har rösträtt vid ett aktuellt val. Om du har rösträtt finns du upptagen i röstlängden. Du behöver inte anmäla dig till röstlängden för att få rösträtt, med undantag från utlandssvenskar och medborgare i ett annat EU-land.

Läs mer här.

Vad är förtidsröstning?

Du kan rösta i förtid i vilken röstningslokal som helst i hela landet om du inte kan rösta i din vallokal på valdagen. Förtidsröstningen startar den 8 maj och pågår fram till valdagen den 26 maj. För att förtidsrösta måste du ha med dig både id-handling och röstkort. 

Hur röstar man?

  1. På valdagen 26 maj.  Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet. Se informationen som din kommun har för röstningslokaler på valdagen.
  2. Förtidsröstning 22 augusti – 9 september. Mer information hittar du här.
  3. Från utlandet. Mer information hittar du här.

 

Kan jag få ett nytt röstkort om jag har tappat bort det jag fick på posten?

Har du inte fått eller tappat ditt bort röstkort kan du beställa ett nytt hos kommunen, länsstyrelsen eller Valmyndigheten. Det kan också skrivas ut av röstmottagarna i de flesta röstningslokaler.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.