Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Att rösta

Söndagen den 11 september 2022 är det val till riksdag, kommun- och regionfullmäktige.

Vem får rösta?

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Uppgifterna i folkbokföringsregistret 30 dagar före valdagen avgör om du har rösträtt och vilket valdistrikt du tillhör. Om du flyttar i samband med valet kan det hända att du inte kommer med i rätt röstlängd. Kontakta i så fall valadmin@norrtalje.se eller Länsstyrelsen för att begära rättelse eller tillägg i röstlängden.

Du har rösträtt till riksdagen om du är:

  • svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.

Du har rösträtt till kommun- och regionfullmäktige om du är:

  • svensk medborgare och är folkbokförd i Sverige
  • medborgare i något av Europeiska unionens medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i Sverige
  • är medborgare i något annat land och har varit folkbokförd i Sverige tre år i följd före valdagen.

Du som har rösträtt får ett röstkort

Du som har rösträtt får ett röstkort med posten cirka tre veckor före valet. På röstkortet står vilka val du har rösträtt till samt namn, adress och öppettider till din vallokal. Om du saknar ditt röstkort kan du beställa ett nytt hos kommunen eller Valmyndigheten.

Valsedlar

Valsedlarna är gula för val till riksdagen, vita för val till kommun-fullmäktige och blå för val till regionfullmäktige. Valsedlar finns på alla ställen där du kan rösta.

Rösta på parti

Du röstar först och främst på ett parti. Partiets namn står på valsedeln. Hittar du inte ditt partis valsedel kan du skriva partiets namn på en blank valsedel.

Personrösta

Om du vill att någon särskild av partiets kandidater ska bli vald, kan du sätta ett kryss i rutan framför kandidatens namn på namnvalsedeln. Du kan bara kryssa för en kandidat. Du kan även personrösta genom att skriva partiets namn och kandidatens namn på en blank valsedel.

Här kan du rösta

Rösta i din vallokal på valdagen den 11 september

Du kan bara rösta i den vallokal som står på ditt röstkort. Vallokalen är endast öppen på valdagen mellan klockan 08–20. När du röstar i din vallokal prickas du av i röstlängden och dina röster läggs ner i valurnan. Du behöver inte ditt röstkort för att rösta i din vallokal, men du behöver en giltig ID-handling.

Förtidsrösta i röstningslokal i din egen eller i en annan kommun

Du kan rösta i förtid i vilken röstningslokal som helst i hela landet. Förtidsröstningen startar den 24 augusti och pågår fram till och med valdagen. Du måste ha med dig ditt röstkort när du förtidsröstar. På valdagen kan du förtidsrösta i Kommunhuset Ankaret mellan klockan 08-20. Mer information om var du kan förtidsrösta i Norrtälje kommun hittar du längre ner på sidan.

Rösta från utlandet

Om du är utomlands kan du brevrösta eller förtidsrösta på många svenska ambassader och konsulat. För att brevrösta måste du använda ett särskilt material som du beställer från Valmyndigheten, kommunen, ambassader eller konsulat. Rösten får postas från utlandet tidigast den 28 juli. Du kan förtidsrösta på ambassader eller konsulat tidigast den 18 augusti.

Du måste visa att du är du

För att få rösta måste du styrka din identitet genom att visa en id-handling. Saknar du en id-handling kan en annan person intyga din identitet, men då måste den personen visa en id-handling.

Ångerrösta på valdagen

Du har rätt att ångerrösta på valdagen. Ångerrösta innebär att du har förtidsröstat innan valdagen och på valdagen avger en ny röst i din vallokal. Det är alltid rösten på valdagen som räknas och du kan bara rösta en gång på valdagen.

Senast ändrad: 2022-07-04
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.