Norrtälje kommun söker röstmottagare till de allmänna valen 2022

Anmälningstiden för att arbeta som röstmottagare i samband med de allmänna valen den 11 september 2022 är nu slut. Inga fler platser finns.

Röstmottagare - intresseanmälan

Vi efterlyser både röstmottagare till valdagen och röstmottagare till förtidsröstningen, som pågår från den 24 augusti till och med den 11 september.

Om du har körkort och tillgång till bil under den här perioden kan du även ansöka om att bli ambulerande röstmottagare, som besöker väljare som inte har möjlighet att ta sig till röstmottagning. Det är möjligt att söka alla tre uppdragen, eller bara något av dem.

Du som har tidigare erfarenhet av att vara röstmottagare, har stor föreningsvana eller annan ledarerfarenhet har även möjlighet att söka uppdraget som ordförande eller vice ordförande i ett valdistrikt. Rollen innebär större ansvar och det är givetvis bra om du deltagit i valarbete tidigare. Du behöver även ha körkort och tillgång till bil.

Samtliga måste genomgå en obligatorisk utbildning i juni för att få arbeta som röstmottagare. Arbetet kräver ett serviceinriktat och vänligt bemötande och ställer höga krav på noggrannhet och stresstålighet.

I arbetsuppgifterna ingår bland annat att du:

• placerar valsedlar i valsedelställen och håller ordning på valsedlarna
  • vid behov hjälper en väljare att ta valsedlar eller att göra i ordning dennes röster under tystnadsplikt
  • informerar väljare och säkerställer att de är ensamma bakom avskärmningen när de tar valsedlar och valskärmen när de gör i ordning sin röst
  • ser till att det är god ordning i och i anslutning till vallokalen/förtidsröstningslokalen
  • hanterar köer som kan uppstå vid exempelvis valskärmar och avskärmningar
  • tar emot röster och lägga dem i urnan/uppsamlingslådan

För arbetet som röstmottagare på valdagen ingår även att granska och räkna rösterna efter vallokalens stängning.

Tänk på att:

• du ska ha fyllt 18 år
  • du inte får kandidera på någon lista
  • du ska behärska svenska språket väl (ytterligare kunskap i minoritetsspråk, teckenspråk och/eller stora invandrargruppers språk är meriterande)
  • du behöver inte vara folkbokförd i Norrtälje kommun
  • du kan lämna önskemål om att få arbeta i ett specifikt valdistrikt
  • all kommunikation sker via e-post, endast i undantagsfall på annat sätt

Johanna Edin, Valsamordnare

Senast ändrad: 2022-05-18