Lagen riktar sig till verksamheter som vid olika tillfällen hanterar stora mängder kemikalier. Norrtälje kommun har tillsammans med verksamheten skyldighet att på olika sätt informera vad som kan hända och vad som ska göras i händelse av att en större olycka inträffar.
Bakgrund
För att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor för människor och miljö har EU antagit det så kallade Sevesodirektivet.
I Sverige är direktivet infört genom lagen och förordningen om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, den så kallade Sevesolagstiftningen, förordningen om skydd mot olyckor, miljöbalken, plan- och bygglagen samt arbetsmiljölagstiftningen.
Lagstiftningen omfattar verksamheter som hanterar större mängder kemikalier. Beroende på typ av kemikalier och mängd, omfattas verksamheterna av antingen den högre eller den lägre kravnivån.
Sevesolagstiftningen har två kravnivåer
I Norrtälje kommun finns fem verksamheter som omfattas av den lägre kravnivån, dessa specificeras nedan, det finns inga verksamheter som omfattas av den högre kravnivån.
Den lägre kravnivån innebär att verksamheten är skyldigt att göra en anmälan, kompletterat med en beskrivning till Länsstyrelsen och Arbetsmiljöverket hur företaget kan förebygga riskerna för en allvarlig kemikalieolycka. Dessutom är företaget skyldigt att informera invånarna samt skapa ett handlingsprogram för att förebygga allvarliga kemikalieolyckor.
Du kan läsa mer om lagstiftningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats.
Sevesoanläggningar i Norrtälje kommun
- DKLBC, Malmens Grus- och bergtäkt
- Holmen Paper AB, Hallsta pappersbruk