Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Frågor och svar om radhusprojekt

Här hittar du frågor och svar om radhusprojekt, brandskydd.

För dig med tillfredsställande brandskydd

För att upprätthålla det nu tillfredsställande brandskyddet även i fortsättningen rekommenderar räddningstjänsten dig att följa nedanstående råd:

  • Se till att nya genomföringar/håltagningar i avskiljande väggar tätas med godkänt brandsäkert material. Rådgör gärna med en fackman innan du påbörjar några arbeten.
  • Försök hålla vinden fri från föremål. Om du har en smidig tillgång till vinden och använder vinden för förvaring kan det vara en bra idé att installera en seriekopplad brandvarnare på vinden. Det förutsätter dock att miljön på vinden är god för att undvika falsklarm.

För dig med bristfälligt/dåligt brandskydd

Förslag på åtgärder för skapa ett tillfredsställande brandskydd listas nedan:

  • Täta den ventilerade takfoten minst en meter på vardera sida om avskiljande vägg.
  • Täta genomföringar i avskiljande väggar så att 30 minuters avskiljande förmåga upprätthålls.
  • Säkerställa att avskiljande väggar finns och att de sluter tätt. Även här skall 30 minuters avskiljande förmåga upprätthållas.

För dig med okänt brandskydd

För att säkerställa ett tillfredsställande brandskydd rekommenderar räddningstjänsten att du tar kontakt med en fackman som bedömer brandskyddet i din fastighet. När du har fått din fastighet bedömd av en fackman eller genomfört brandskyddsförbättrande åtgärder vill räddningstjänsten att du återkopplar så att inventeringen kan uppdateras.

Lagrum

Enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor 2 kap. 2 § ska fastighetsägare eller nyttjanderättshavare, alltså den som utan att vara fastighetsägare, har rätt att använda en fastighet, dit räknas exempelvis hyresgäst och arrendator, ha  i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand samt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.

Enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor 5 kap. 1§ ska kommunen, inom kommunens område, utföra tillsyn över efterlevnaden av denna lag och föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen. 

Enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor 5 kap. 2§ får tillsynsmyndigheten meddela de förelägganden och förbud som behövs i enskilda fall för att denna lag eller föreskrifter som meddelats med stöd av lagen skall efterlevas.

Det går normalt inte att ställa krav på åtgärder som går utöver de som byggreglerna gav uttryck för när byggnaden uppfördes eller ändrades. Ska ytterligare krav ställas krävs att det föreligger särskilda omständigheter.

Särskilda omständigheter enligt lagen om skydd mot olyckor:

  • Nivån är avsevärt lägre än nybyggnadskraven
  • Enkla och billiga åtgärder möjliga p.g.a. teknisk utveckling
  • Förändringar i verksamheten utan anpassat brandskydd
  • Stora brister som äventyrar personsäkerheten

Vad menas med fastighetsägare?

Fastighetsägaren är den som står som ägare på en fastighet.

Vad menas med nyttjanderättshavare?

Nyttjanderättshavare har rätten att använda/nyttja en fastighet utan att själv stå som fastighetsägare. Exempel på nyttjanderättshavare är hyresgäst och arrendator.

Vad ska nyttjanderättshavaren göra? 

I normalfallet är det fastighetsägaren som ansvarar för att brandskyddet i en bostad upprätthålls. Samtala med din fastighetsägare. Du som hyresgäst har fått informationen för att räddningstjänsten vill informera alla berörda, både fastighetsägare och nyttjanderättshavare.

Vem bekostar att åtgärda bristerna?

Enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor är fastighetsägaren eller nyttjanderättshavaren ansvarig för att brandskyddet i en bostad upprätthålls. Därmed är det fastighetsägaren eller nyttjanderättshavaren som står för eventuella kostnader vid åtgärdandet av bristerna.

Vem kan åtgärda bristerna?

Vid utförande av åtgärderna är det viktigt att arbetet utförs fackmannamässigt och dokumenteras. Om du själv besitter kunskap att kunna utföra åtgärderna fackmannamässigt är det godtagbart. Dokumentationen ska skickas in till räddningstjänsten.

Senast ändrad: 2023-01-09