Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Valborgsmässoeldar

Du som ska arrangera en valborgsmässoeld har själv ansvaret för säkerheten kring elden och att förebygga, hindra och begränsa så att elden inte sprider sig. Valborgsmässoeldar är tillåtna både inom och utanför detaljplanerat område under förutsättning att det inte är eldningsförbud på grund av brandrisk.

Ring vår telefonsvarare 0176-28 42 00 för dagsaktuell information om eldning och eldningsförbud.

Att arrangera valborgsmässofirande på allmän plats 

Om tillställningen är offentlig eller sker på allmän plats, om ni gjort reklam i tidning, sociala medier eller på annat sätt ska tillstånd sökas hos Polismyndigheten. Inget tillstånd krävs för mindre brasor inom egen förening eller på egen tomt.

Regler för valborgsmässoeld 

  • Platsen för elden bör vara lämplig så att det inte finns någon risk för brandspridning till närliggande byggnader eller vegetation. Vid bedömning av avstånd bör hänsyn tas till vindförhållanden, fuktighet i skog och mark samt huruvida närliggande byggnader har fasad eller taktäckning av brännbart material. Om bedömning inte kan göras bör avståndet uppgå till minst 50 meter.
  • Högen med ris bör vara maximalt åtta meter i diameter och fyra meter hög.
  • Ett område på fem meter omkring brasan bör röjas från torrt gammalt fjolårsgräs eller liknande, samt vattnas så att marken blir ordentligt fuktig vid behov.
  • Bålet bör placeras så att vindriktningen inte gör att rök eller aska besvärar de som bor i närområdet.
  • Bålet får endast innehålla trädgårdsavfall såsom grenar, ris och andra träprodukter. Undvik fuktigt gräs och löv på grund av kraftig rökutveckling. Plast, gummi, hushållsavfall, impregnerat eller målat virke, sopor och annat osorterat eller miljöfarligt skräp får inte förekomma. Frågor kring bålets innehåll hänvisas till miljöenheten på Norrtälje kommun.
  • Åtgärder bör vidtas för att hindra allmänheten att komma för nära elden.
  • Det ska finnas anordning för släckning av brand på platsen. Anordningen ska kunna nyttjas på brasan direkt och hela det område som elden riskerar spridas till. Exempel på anordningar är vattenslang, fyllda vattentunnor, hinkar och handbrandsläckare.

 

Tänk på att aldrig lämna elden utan tillsyn. Bålet bör inte antändas vid starka vindar, och om eldningsförbud råder är det absolut förbjudet.

Tips: Om möjligt, lasta om eller flytta din rishög innan du tänder brasan, för att undvika att djur såsom igelkottar far illa.

Karta över detaljplanerat område

Ladda ner reglerna för valborgsmässoeldar som pdf

Här kan du läsa reglerna för eldning övrig tid under året. 

Det är förbjudet att elda sådant som kan orsaka besvärande lukt eller giftig rök - exempelvis plast, gummi, hushållssopor, tryckimpregnerat eller målat virke, spånskivor eller liknande material.

Senast ändrad: 2024-04-15