Plats på skola och förskola för nyanlända

Här hittar du information om vad som gäller för flyktingar från Ukraina, när det handlar om att få plats på skola eller förskola i Norrtälje kommun.

Hör förvaltningsdirektör Jenny Nordström berätta om vad som gäller angående utbildning för nyanlända:

Den som har kommit som nyanländ till Norrtälje kommun från Ukraina enligt Massflyktingdirektivet behöver ha kontakt med Migrationsverket innan man ansöker om förskole- eller skolplats. För att kunna söka en plats räcker det med att ha ansökt om uppehållstillstånd med tillfälligt skydd hos Migrationsverket, man behöver inte ha fått ett beslut. Migrationsverket ger ett dossiernummer som man ska bifoga i sin ansökan.

Den som är under 18 år har rätt till utbildning i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan.

Ansök om skola och förskola

Blankett för att ansöka om skolplats eller förskoleplats:
Ansökan forskola, skola utan personnummer

Ansökan ska skickas in till utbildningnyanlanda@norrtalje.se

Ansökan via post

Barn- och utbildningskontoret
761 28 Norrtälje

Hur lång tid tar det att få skolplats?

Barn och ungdomar som har fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd eller som är asylsökande kommer att tas emot så snart som möjligt med hänsyn till deras personliga förhållanden.

För en plats i förskolan gäller samma regelverk som för barn bosatta i Sverige med en garanti att få en plats inom fyra månader för barn som är 3 år eller äldre.

Har du några frågor kan du kontakta barn- och utbildningskontoret genom e-post: utbildningnyanlanda@norrtalje.se

Förberedelseklass

Från och med den 2 maj kommer vi att starta upp en förberedelseklass i Söderbykarls skola för nyanlända barn från Ukraina som ansökt om en grundskoleplats. Eleverna kommer efter en tid i förberedelseklass att forsätta i skolor som vårdnadshavare valt i enlighet med våra riktlinjer för placering. Den tid som varje elev går i förberedelseklass kommer att variera beroende på den enskilda elevens förutsättningar.

Till Trygghet och säkerhet
Senast ändrad: 2022-04-26