Flyktingar erbjuds hälsosamtal av Flyktinghälsan
Flyktinghälsan i Norrtälje kommun erbjuder hälsosamtal för asylsökande, papperslösa, kvotflyktingar och anknytningsinvandrare som kommer till Norrtälje kommun. Hälsosamtal erbjuds också till flyktingar som beviljats uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv, som aktiverats med anledning av kriget i Ukraina.
Hälsosamtalen är ett frivilligt erbjudande och vid behov hänvisas/remitteras patienten till andra vårdgivare. Läs mer om hälsosamtal vid Flyktinghälsan
Det här gäller vid behov av sjukvård för flyktingar från Ukraina
Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) ansvarar för en sammanhållen vård och omsorg till invånarna i Norrtälje kommun och följer de nationella och regionala riktlinjerna när det gäller sjukvård för flyktingar från Ukraina.
Ukrainska medborgare behöver inte visum för att resa till Sverige och har rätt att uppehålla sig i landet i tre månader utan att formalisera sin vistelse hos någon myndighet. De kan också välja att söka uppehållstillstånd via det EU-beslutade massflyktsdirektivet, eller söka asyl och omfattas då av regelverk som ger tillgång till subventionerad hälso-och sjukvård
Kontakter med sjukvården sker i första hand genom en kontakt med 1177
Om barn och vuxna från Ukraina har behov av hälso- och sjukvård i Norrtälje, så söker de vård som de skulle ha gjort i vanliga fall.
I första hand ska alltid kontakt tas med 1177 – här görs en bedömning av rätt vårdnivå, det vill säga om en kontakt ska tas med vårdcentral, akutmottagning, barnavårdscentral, mödravårdscentral och så vidare. Vid kontakten med 1177 görs också en prioritering utifrån den medicinska statusen.
Vid graviditet
Den gravida kontaktar själv en mödravårdscentral/barnmorskemottagning för att skriva in sig. Då kommer kvinnan att kallas till regelbundna kontroller under hela graviditeten.
Barnavårdscentralen kallar till regelbundna kontroller
Barn i åldern 0–5 år blir kallade till regelbundna kontroller och barnvaccinationer på barnavårdscentralen, BVC.
Sjukvårdsrådgivning på ryska
Telefon: 08–123 130 18 (mån–fre 08–17).