30/3 kl. 07.00: Telefonin på Tiohundra ur funktion Läs mer...
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Tänk på brandsäkerheten under advent, jul och andra högtider

Mörkare årstider, advent, jul och andra högtider innebär ofta mys och fler tända ljus. Tänk därför på brandsäkerheten i hemmet. Vi har samlat några tips för att undvika bränder den här tiden på året.

Kvinna tänder juleljus.

Kontrollera brandvarnaren

Har du ingen brandvarnare hemma är det dags att skaffa en. Tänk på att testa dina brandvarnare ofta och gör det till en vana att även testa dem på första advent, då det är Nationella brandvarnardagen. Det händer tyvärr alldeles för ofta att det vid dödsbränder funnits brandvarnare som saknat batterier.

Var försiktig med levande ljus både inne och ute

Inomhus

Tänk på att använda ljusstakar i material som inte kan börja brinna, till exempel smide, keramik, sten eller liknande. Dekorera din ljusstake med icke brännbart material, exempelvis sand, sten, glas eller snäckor. Se till så att ljusen står stadigt och att ljusen inte står för nära gardiner eller på tv:n. Placera inte för många värmeljus tätt tillsammans på en bricka eller ett fat. Sätt gärna upp en påminnelse på insidan av ytterdörren om att släcka ljusen!

Utomhus

Använder du marschaller ska dessa endast användas utomhus och placerade i en hållare som är avsedd för marschaller. Tänk på att aldrig flytta en varm, brinnande marschall då du kan skada dig ordentligt. När du släcker marschaller, gör det genom att kväva lågan med en plåt, ett lock eller liknande. Använd aldrig vatten eller snö, innehållet i marschallen kan slungas upp explosionsartat!

Lär barn handskas med eld

Barn kan tycka att det är spännande med levande ljus. Låt dem tända ett ljus, men var med dem och berätta att de bara får tända ljusen när en vuxen är med i rummet. Lämna aldrig barn ensamma med levande ljus eller öppen eld!

Om du ska baka, håll ett öga på spisen

Smör, margarin eller andra fetter som blir överhettade kan orsaka våldsam brand. Den får inte släckas med vatten – lägg i istället på ett lock så att branden kvävs.

Om du har en gran, låt den inte torka

Om du har en julgran, se till att den har vatten. En torr gran är lättantändlig och kan börja brinna närmast explosionsartat.

Tomtebloss

Tomtebloss kan verka ofarliga och gnistorna känns kanske inte så varma, men det är de. Gnistorna kan börja brinna och tomtebloss vållar brand lättare än vad många tror.

Sist men inte minst: Lämna aldrig ett rum med brinnande ljus! 

Senast ändrad: 2020-11-27