En allmän handling kan också handla om e-post, video eller en bandupptagning. En handling är allmän även om den är adresserad till en enskild tjänsteman, om ärendet gäller en fråga som ska handläggas av kommunen. En allmän handling kan antingen vara offentlig eller sekretessbelagd, det vill säga hemlig. Uppgifterna i en sekretessbelagd handling får inte lämnas ut och därför har du inte rätt att ta del av dem.
Offentlighetsprincipen
Varje svensk medborgare har rätt att läsa och ta del av allmänna, offentliga handlingar hos myndigheter och förvaltningar. Denna rättighet kallas Offentlighetsprincipen och är inskriven i en av våra grundlagar – tryckfrihetsförordningen.
Syftet är att ge människor möjlighet att se hur politiker och tjänstemän sköter kommunen. På så sätt har medborgaren också möjlighet att påverka verksamheten. Denna rättighet har i princip funnits i Sverige ända sedan år 1766 och är ett av de viktigaste inslagen i vårt demokratiska samhälle.
Offentlighetsprincipen gäller för all offentlig verksamhet i Sverige, det vill säga i stat, kommun och landsting.
Ta del av allmänna handlingar
Du kan ta del av allmänna, offentliga handlingar som skrivs in och registreras i kommunens diarium. Varje nämnd har ett eget diarium där du kan söka.
Du kan också skicka din fråga via e-post till respektive nämnds myndighetsbrevlåda. Du är också välkommen att ringa till kommunens kontaktcenter på 0176 710 00.
En allmän handling kan antingen vara offentlig eller sekretessbelagd, det vill säga hemlig. En sekretessbelagd handling innehåller uppgifter som är sekretessbelagda enligt offentlighets- och sekretesslagen. De uppgifterna får inte lämnas ut och därför har du inte rätt att ta del av dem. Det kan till exempel handla om uppgifter om människors personliga förhållanden i ärenden som rör skola, förskola eller socialtjänst.
Vad som gäller kring registrering och att lämna ut allmänna handlingar beskrivs i offentlighets- och sekretesslagen.