Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Jubileumsaktiviteter - Norrtälje kommun 50 år

Jubileumsrevy - Aldrig Tälje

En Songfestival med sång (kör) och musiker. under ledning av musikern Per Zethelius. Arrangör är Estuna bygdegårdsförening. Lyhundra var en av kommunerna som skulle införlivas i den nya storkommunen, Norrtälje - med Norrtälje stad.

Lyhundra kommun bildades 1952 av sex småkommuner/socknar (Estuna, Malsta, Lohärad, Söderbykarl, Roslagsbro och Vätö)

Detta kommer att anordnas under hösten, biljetter beställs i förväg. (Max 2 föreställningar). Cirka 60 publikplatser.

Information kommer att finnas på hemsidan www.estunabygdegard.se och ortens tidningar.

Arrangör: Estuna bygdegårdsförening
E-post: bpj.ericsson@gmail.com


Roslagens blå band

Roslagens Sjöfartsminnesförening anordnar ungdomsprojektet Roslagens blå band. Kontakta föreningen för mer information.

Roslagens sjöfartsminnesförening
E-post: lars.nylen.ua@teli.com


Två jubileumsspelningar - Societetsparken och Rimbo kulturscen

För att uppmärksamma Norrtälje Kommuns 50-årsjubileum, så kommer Norrtälje musikkår att under sensommaren/hösten genomföra två Jubileumsspelningar med Roslagstema. P-O Ukkonen har fått i uppdrag att arrangera några låtar för blås- och slagverk. Möjliga konsertplatser är Societetsparken och Rimbo Kulturscen. Mer info om detta kommer.

Norrtälje musikkår
E-post: tove.filipsson@gmail.com


HittaUt - hitta checkpointer på sju orter

OK Roslagen genomför under 2021 friskvårdsprojektet HittaUt.

Under 13 år har HittaUt lockat många kommuninvånare och turister att ta sig ut och leta checkpoints. Ta med kartan på promenaden, cykelturen eller löprundan så aktiverar du både kropp och knopp och kanske upptäcker några nya platser. Vid varje checkpoint finns en bokstavskod som registreras på ett konto med chans att vinna fina priser.

Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen. Hittaut är gratis för deltagarna. Hittaut finns även som friskvårdsprojekt för skolor. I år kommer det finnas möjlighet att på nedanstående platser leta efter checkpoints som har placerats ut av medlemmar från OK Roslagen. Grisslehamn, Älmsta, Furusund, Köpmanholm, Marholmen, Rimbo och Norrtälje.

Tack vare den stora spridning av delkartor som har valts ut för årets Hittaut kommer detta under kommunens Jubileumsår innebära att besökare/kommuninvånare rör sig över en stor del av Roslagen.

Aktiviteten pågår mellan den 22 april och 30 september.

Läs mer och hitta kartor på OK Roslagens hemsida.

Du kan också klicka här för att läsa mer om HittaUt och hitta instruktioner.

Arrangör: OK Roslagen


Stigar och gångvägar i Grisslehamn

I samband med invigningen av Grisslehamns Idrottspark lördag den 3 juli 2021 startar projeketet ”Stigar och gångvägar i Grisslehamn".

Vid invigningen av idrottsparken släpps fyra kartor med exempel på stigar och gångvägar – med gen- och omvägar. För att sporra till att gå/jogga ut i våra omgivningar kommer vi dessutom att lägga ut digitala kontroller i form av skattjakter.

Ett litet hus intill Medborgarhuset blir vår spårcentral. Där kommer att finnas den information man behöver för att ladda ner kartor och en app för kontroller i din mobil. Det kommer även att finnas kartor i pappersform – men de är utan kontroller/skattjakt.

Klicka här för mer information på Grisslehamns Sportklubbs hemsida.

Du kan också läsa mer på klubbens Facebooksida.

Tanken är att var och en kan välja att gå/jogga när det passar, ensam, eller i sällskap.

Från de 3 juli kl. 12:00 och framåt.

Arrangör: Grisslehamns SK


Birgittastig och Birgittas källa

Finstastiftelsen kommer att iordningsställa en meditationsstig i vacker natur med sittplatser för eftertanke och avkoppling längs en stig med utvalda citat från heliga Birgittas uppenbarelser som än idag är aktuella och tänkvärda. Stigen startar strax nedanför Skederids kyrka och slutar vid Birgittas källa i Finsta. Mer information kommer.

Arrangör: Finstastiftelsen
E-post: kristina.nybyn@outlook.com


Bastu Basar på Blidö

Nya öppettider samt Bastu Basar lördag den 18 juli, något som gjordes första gången på 40-talet!

Klicka här och läs mer om verksamhet och aktiviteter på Blidö Bastus Facebooksida.


Eldfest för eldsjälar


Fredagen 10 september 2021:

  • Hallstaviks centrum (vid vattenspegeln på torget) kl. 17:00
  • Elmsta kanalpark och brygga två föreställningar kl. 19:00 och kl. 19:30

Lördagen 11 september 2021:

  • Rimbo Köpmannagatan eller runt torghandeln kl.17:00
  • Norrtälje stad, Havslänken två föreställningar kl. 19:00 och 19:45.

Arrangör: Roslagens riksteaterförening


Aktiviteter med Helmi

Föreningen Helmis vänner vårdar kulturarvet Helmi, en gammal båt av typen sandkil, samt genomför en rad med olika aktiviteter under sju seglingar. Den 28-29 juli 2021 har Helmi funnits vid kajen i Norrtälje hamn, precis utanför Havslänken.

Klicka här för att komma till föreningens hemsida och läs mer.

Arrangör: Helmis vänner
E-post: karin@ekenback.net


Grisslehamns konstrunda – öppna ateljéer 2021

Grisslehamnskonstnärer har haft sina ateljéer öppna fredag 30 juli till söndag 1 augusti, där det funnits ta del av en mångfald konstnärliga uttryck och möta konstnärerna i sina miljöer.

Glaskonst, akrylskulptur, textil, akvarell, mosaikskulptur, akrylmåleri, grafik och konstfotografi. En äkta konstrunda, där en konstnärsdriven förening visar konst i sina egna ateljéer. Förra årets succé med sex konstnärer har i år utökats till tolv konstnärer.

Klicka här för att se konstärerna och en karta över de öppna ateljéerna.

Arrangör: Grisslehamns konstklubb


Aktivitetsdag

Grisslehamns Tennisklubb firar 50 år och vill uppmärksamma att klubben har utvecklats med hjälp av likaså 50-årsjubilerande Norrtälje kommun. Den traditionella tävlingsveckan vecka 30 kommer att bli särskild jubileumsvecka med flera sociala aktiviteter och jubileumsmiddag.

Arrangör: Grisslehamns TK
E-post: GTKTennis@outlook.com


Rialadagen

Med anledning av 50-årsfirandet av Norrtälje kommun så kommer Riala Byalag att tillsammans med flera av byns aktiva föreningar och näringsidkare att anordna en ”Rialadag” lördagen den 28 augusti 2021.

Syftet med Rialadagen är göra någonting gemensamt i byn genom att samla alla olika föreningar, näringsidkare (stora som små) och byinvånare (gamla som nya) för att fira att byn växer och sätta Riala på kartan!

Det kommer att finnas aktiviteter för alla åldrar utspritt under dagen. Idrottsföreningarna kommer att ordna roliga aktiviteter för barn, kyrkan kommer att vara öppen, det blir visning av Ekeby kvarn, visning av lokala väderstationen, hästuppvisning på Riala hästgård, prova-på yoga, öppna bondgårdar, kaffeserveringar, öppna trädgårdar, musik och mycket mer!

Program kommer att finnas på Riala Byalags öppna Facebook-sida senare delen av augusti. Välkomna!”


Aktiviteter

Diverse aktiviteter, där samtliga byar i Riala socken bjuds in till arrangemang i Sättra, bland annat en bytävling i boule.

Arrangör: Sättra framtidsgrupp
E-post: janes@telia.com


Jubileumsskrift och aktiviteter

Med anledning av kommunens 50-årsjubileum från vilken tidpunkt Blidö Kommun också införlivades i Norrtälje Kommun  har Blidöbygden Utveckling i Samverkan (BUS) producerat en jubileumsskrift att distribueras till samtliga fastboende inom Blidöbygden. Innehållet ska spegla bygdens utveckling från sammanslagningen med Norrtälje Kommun och omfatta reportage med boende, det lokala näringslivet och tidigare kommunpolitiker. Vidare  intervjuer med äldre personer som upplevt tiden både före och efter sammanslagningen och komplettera med "historiska händelser" som till exempel byggandet av Eknöbron, införandet av färjorna och liknande större händelser.

Skriften kommer preliminärt att börja distribueras i augusti.

Arrangör: BUS - Blidö utveckling i samverkan
E-post: fred.rosenthal@telia.com


Väddö aktivitetspark och skridskobana för året-runt-bruk

Aktiviteter varje dag kl. 11:00-19:00 hela sommaren, mellan den 12 juni och 15 augusti.

Mitt i hjärtat av Väddöbygdens centralort Älmsta finner du Väddö aktivitetspark. Sedan några år tillbaka har man här kunnat spela minigolf och till sommaren 2021 görs en ny satsning av VäddöNavet.

Eftersom Norrtälje kommun firar 50 år i år och utlyste en jubileumspeng för aktiviteter och event så uppkom idéen att göra parken till något mer än bara en minigolfanläggning.

Vad är en aktivitetspark? Förutom att spela minigolf på våra upprustade banor kan du åka skridskor sommartid på vår skridskobana i plast.

Här kan du hyra skridskor på plats, så det är bara att komma ner utan vare sig mössa eller vantar. I parken kan du också låna spel i form av kubb, krocket, boccia och mycket mer.

Här kan du spela schack med våra megapjäser. I vårt klubbhus finns även en liten kiosk med godis och dryck med mera.

Du kan låna en filt för picknick intill Väddö kanal och varför inte spela ett parti Yatzy samtidigt. Allt detta lånar du gratis, det du betalar för är minigolf samt skridskoåkning.

Håll utkik på Väddö aktivitetsparks facebooksida för mer aktiviteter och öppettider i sommar.

Arrangör: VäddöNavet
E-post: camilla@werme.one


Jazzfestival - inställd på grund av covid-19

Jazzmusikens vänner - planerar festivalen till 400-årsjubileet år 2022.
E-post: harri.christina@telia.com


Norrtälje stadslopp

Den 8 augusti genomfördes tredje upplagan av Norrtälje Stadslopp samt barn-och ungdomsloppet - Papricaloppet. Norrtälje Stadslopp är ett 5 km lopp för både motion-och tävlingsklasser. Loppets start och målgång är vid Sportcentrum. Banan går genom Kvisthamra och Societetsparken, med spring på den nya bron (Havslänken) mot den nya stadsdelen och avslutas med löpning i centrum och tillbaka upp till start-och målområdet vid Sportcentrum. Många priser.

Samtliga deltagare får Norrtälje Stadslopps medalj vid målgång. För pojkar och flickor som är 13 år och yngre kommer även Papricaloppet att arrangeras på Sportcentrum, där alla barn och ungdomar ej behöver betala någon start-eller anmälningsavgift.

Mer info och anmälningsblanketter återfinns på www.lkroslagen.se.

Arrangör: Löparklubben Roslagen
E-post: info@lkroslagen.se


Firardagar på Färsna

Finsk temadag på Färsna Gård den 18 och 19 september 2021 för bred publik i samband med Färsna dag. Syftet är att uppmärksamma den stora nationella minoriteten sverigefinländare i Norrtälje kommun som medverkat till vår kommuns utveckling i över 50 års tid samt visa sverigefinsk kultur för alla. Vår kommun är också ett finskt förvaltningområde sedan 2012

Arrangör: Kalevala
E-post: roslagenkalevala@gmail.com


Teater MO - ”Jag var en gång”


Skebobruks Museiförening - ”Projekt Barnvallen”


Norrtälje konstförening - PoPup-utställning Norrtälje

Norrtälje Konstförening firar 75 år med en popuputställning utomhus i Norrtälje Hamn. Ett 30-tal konstnärer sätter upp sin konst på det långa byggplanket längst ut i hamnen. Besökarna kan möta konstnärerna på plats under två dagar.

  • Lördag 14 augusti kl. 10:00-17:00
    och
  • söndag 15 augusti kl. 10:00-16:00

Festligt, trivsamt, annorlunda och kul!

Klicka här och läs mer på hemsidan.

Här kan du ladda ner utställningens affisch.


Susanna Ekman - Konstutställning Rånäs slott

Den 3 juli till den 15 augusti 2021.

Läs mer på hemsidan.
Ladda ned konstsommarens affisch här.


Kullehusteatern - Sommarföreställning

Inställd på grund av covid-19.


Naturnära äventyr i Sverige AB - Aktivitetsserie för barn

Arrangören Norrtälje bokhandel bjuder in till en aktivitetsserie som inkluderar lek och rörelse med musik, litteratur och teater tillsammans med barnen.

Under cirka 30 minuter per tillfälle bjuder dansaren/barnskådespelaren, Helena Lambert och musikern/barnskådespelaren Mats Karlsson in barnen till ett interaktivt äventyr där de tillsammans med barnen gestaltar delar av en barnbok, skriven av lokal författare (författare med anknytning till Norrtälje kommun eller Roslagen). Författaren kommer att bjudas in för fortsatta samtal om sagan/berättelsen efter att skådespelarna har dansat, gestaltat och sjungit tillsammans med barnen. Detta blir ett sätt att uppmärksamma Roslagens kulturskatter för barn, samtidigt som de får komma samman och ha en kreativ och spännande stund.

Kontakta Norrtälje bokhandel för mer information


Roslagens Vokalensemble 

Mer information senare.


Skebobruks Kulturförening - Sommarnattens Toner

Inställd på grund av covid-19.


Stadsröra - den omvända guideturen

Att väva fram en kommunsjäl

  • trådar av röster och platser i Norrtälje kommun

Konstgruppen STADSRÖRA vill skapa ett omfattande temporärt konstverk som utspelar sig genom olika händelser och gestaltningar i Norrtälje stad och vidare ut i kommundelarna under perioden maj 2021-oktober 2021. Det temporära konstverket skapas gemensamt av konstgruppen och alla de invånare i Norrtälje kommun som involveras i verket. Temat för verket är just invånarna i Norrtälje kommun och deras relationer till, drömmar och tankar om sin hemvist.

I centrum för konstverket finns en hub eller en slags “alternativ vänthall” i form av en mindre valstuga/container som placeras på eller invid Norrtälje busstation. Den alternativa vänthallen blir parallellt en mötesplats, ett kritiskt reflekterande rum, och en fysisk plats som kommer att fungera som både start och ändhållplats för olika utforskande exkursioner som sker i, på väg till och emellan de olika kommundelarna. Huben kommer periodvis att byta “namn” utifrån vad som just då undersöks. Huben kan under en vecka till exempel heta “Norrtälje vandrarhem”, en annan vecka “Roslagsfamnar”, en tredje “Vilka är VI?”

Klicka här och läs mer om projeketet Stadsröra.


Naturstig med aktiviteter, Livsuniversitetet, Väddö

Livsuniversitetet som är en mötesplats och ett naturområde på Väddö öppnar upp sin verksamhet för Norrtälje kommuns innevånare. Syftet är att öka samverkan mellan organisationer, föreningsliv och företag för att stärka gemenskapen och vi-känslan i bygden och hela kommunen. Markerna och byggnaderna erbjuder rika möjligheter för olika hälsobefrämjande aktiviteter och lämpar sig särskilt väl för skolorch lägerverksamhet.

Kulturen har också en central roll på området med Kulturladan som centrum för konserter, teater och andra evenemang för upp till 160 personer. Naturstigen som invigdes 29 maj har 10 olika informationstavlor som speglar tidigare bosättningar från Järnåldern fram till modern tid samt beskriver den unika flora och fauna som finns på området.

18/7    10:00 – 12:00             Pilgrimsvandring på Naturstigen

24/7    10:00 – 12:00             Familjedag - naturlekar, quiz och vi spanar på om några fåglar och insekter flyttat in i våra holkar och insektshotell

31/7    10:00 – 16:00             Naturstigen: Gamla lövträd – åldriga jättar som myllrar av liv

14/8     10:00 – 14:00             Järnålderslandskapet - att läsa av ett fossilt kulturlandskap. Hur såg dessa marker ut för 1000 år sedan? Hur användes marken? Vilka djur fanns och hur levde man?

15/8     10:00 – 12:00            Pilgrimsvandring på Naturstigen

21/8     10:00 – 16:00            Pilgrimsyogaretreat: Retreaten baserar sig på pilgrimsvandringens ”nycklar” som ett livsstilskoncept; Frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. Miniföreläsningar om återhämtningens betydelse varvat med enkla yogaprogram, andningsövningar och avslappning som också finns på Youtube.


Pröva på Boule

BK Rurik anordnar bouledagar på boulebanorna vid Boulehallen och på utebanorna utomhus i anslutning till boulehallen under perioden den 11 – 13 augusti. Instruktörer och fikamöjligheter finns på plats mellan kl. 11.00–15.00 varje dag. Ingen anmälan behövs.


DET SKA VI FiRA

Björkö teater ideell förening har fått medel för att genomföra föreställningen ”DET SKA VI FiRA”

Det har alltid funnits en unik och livaktig amatörkultur i Roslagen. Det är den traditionen vi bygger vidare på när vi gratulerar med en munter underhållning om tiden som gått sedan 1971. DET SKA VI FiRA ska berätta med hjälp av tidningsklipp, sketcher, dikter och lokala historier (och kanske nåt kommunalt protokoll) om tiden som format oss och vår kommun, både tätort och landsbygd, fram till idag. På grund av pandemin är det för närvarande oklart vad som kommer att kunna genomföras.

Till Fakta om Norrtälje kommun
Senast ändrad: 2021-06-11
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.