Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Sverigefinnar

Det är förmodligen omöjligt att göra en komplett sammanställning över all sverigefinsk kultur. Sverigefinnarna är den största gruppen av de fem nationella minoriteterna, de finns spridda över hela landet och det finns därmed gott om möjligheter att både ägna sig åt och ta del av sverigefinsk kultur.

Läs mer om Norrtälje kommun som finskt förvaltningsområde här

Den finska kulturen har en stark ställning i Sverige. Och de många lokala sverigefinska föreningarna har en stor betydelse för att hålla kulturtraditionerna levande.

På professionell nivå har Finlandsinstitutet en avgörande roll med sitt uppdrag att synliggöra finsk kultur i Sverige och främja den sverigefinska kulturen och kulturutbytet mellan Sverige och Finland. Via hemsidan kan man hålla sig uppdaterad om vad som händer inom film, musik, litteratur, teater, seminarium och utbildning. De erbjuder också teater för sverigefinnar, både för vuxna och barn.

Sverigefinnarna har också en egen dag som infaller den 24 februari och som firades för första gången 2011. Sedan 2014 har man också en egen officiell flagga, ritad av Andreas Jonasson. Datumet 24 februari valdes för att det var Carl-Axel Gottlunds födelsedag. Han var en finsk folklivsforskare och kulturpolitiker som grundade den första finska föreningen i Sverige, i Stockholm 1830.

Finska språket i Sverige

Man beräknar att 200 000- 250 000 sverigefinnar kan finska. Finska är ett finsk-ugriskt språk och tillhör alltså samma stam som till exempel samiska men de närmast besläktade språken är karelskan och estniskan. Finskan har använts i Sverige så länge som Sverige funnits.

Finskan är modersmål för ungefär fem miljoner människor i världen. Intressant är också att finska är förekommande bland alla de fyra övriga nationella minoriteterna i Sverige.

Finskan som talas av sverigefinnar är i stort sett lik finskan i Finland förutom att det finns en del svenska influenser i moderna ord som tunnelbana och mobiltelefon. Och i talspråk bland yngre sverigefinnar kan det förekomma vissa grammatiska skillnader.

Kontakt

Vill du komma i kontakt med Norrtälje kommuns samordnare för nationella minoriteter? Kontakta Sam Grandell på sam.grandell@norrtalje.se

Senast ändrad: 2022-01-11