Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Fairtrade-kommun

Norrtälje kommun är en Fairtrade-City – detta innebär certifieringen.

Kvinnor som plockar teblad. Fairtrade.

Många producenter i länder med utbredd fattigdom har begränsade resurser och svårt att hävda sig på världsmarknaden.

För att kunna sälja sina produkter, tvingas de pressa sina priser, sänka kraven på arbetsförhållanden samt sälja via flera mellanhänder som själva tar en stor del av förtjänsten.
Detta leder till att många inte får tillräckligt betalt för sitt arbete och därmed inte kan försörja sig själva, sin familj och utveckla sitt lokalsamhälle.

Fairtrade Sverige ställer krav på en mätbar och konkret handlingsplan för ökad etisk konsumtion. Norrtälje kommun visar genom Fairtrade-certifieringen sitt engagemang för hållbar utveckling och ställer krav på rättvisemärkta produkter i de kommunala livsmedelsupphandlingarna. Kommunfullmäktige har i kommunens klimat- och miljöprogram fattat beslut om att bananer, kaffe och te som köps in till kommunen ska vara ekologiska och rättvisemärkta senast under 2018.

Människor i länder med utbredd fattigdom får med Fairtrade-certifieringen tillgång till en större internationell marknad med långsiktiga handelsavtal, bättre arbetsvillkor och kunskap om sina rättigheter.

Anställd arbetskraft på plantagen får avtalsenliga löner och bättre arbetsvillkor. Den småskaliga odlaren som verkar i ett kooperativ tillsammans med andra odlare, får ett minimipris för råvaran. Det skapar trygghet och möjlighet till utveckling. Dessutom får odlarna också en Fairtrade-premie som används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt – nya skolor, bostäder och hälsovård eller investeringar i jordbruket.

Rättvis handel är ingen ny företeelse i Sverige och har diskuterats nationellt såväl som internationellt. De första visionerna kring behoven av förändringar inom världshandeln dök upp redan år 1964, inom ramen för en FN-konferens, där ett stort antal länder uppmanade världen att arbeta för mer rättvisa handelsförhållanden: ”Trade not Aid”. Alltså handel istället för bistånd.

Fairtrade-rörelsen startade 2000 i en lokal Oxfam grupp i Garstang, Lancashire, England. Idag är det totalt 2 064 samhällen som anslutit sig. 72 kommuner i Sverige, 631 i Storbritannien, 533 i Tyskland, förvånande 9 i Libanon samt en enda i Danmark.

Bli Fairtrade-ambassadör i Norrtälje kommun!

Som Fairtrade-ambassadör genomför du informationsaktiviteter som syftar till att öka utbudet av och efterfrågan på Fairtrade-märkta produkter. Ditt engagemang bidrar till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom får bättre arbets- och levnadsvillkor.

Det skulle vara jättekul om du har tidigare erfarenhet av att vara ambassadör, men med ett engagemang för rättvis handel eller sociala frågor behövs ingen erfarenhet!  Alla ambassadörer erbjuds en kostnadsfri webbaserad utbildning och får en kontaktperson i Fairtrade-arbetet på Norrtälje kommun. Läs mer om att bli Fairtradeambassadör på Fairtrades egen sajt.

Länk till nyhetsartikel

Länk till Fairtrade Sverige

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.