Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Vänorter

De flesta av kommunens vänorter är belägna i andra Östersjöländer. Många av samarbetena startade som biståndsprojekt i samband med Sovjetunionens fall. På senare tid har samarbetena tagit sig ett annat uttryck, då man tillsammans drivit utvecklingsprojekt inom ramen för EU:s programområden. Vi har vänorter både i Norden, Baltikum och Ryssland. Du kan läsa mer om våra vänorter på deras egna webbplatser.

Vichtis, Finland

Vichtis heter vår finska vänort som är belägen nära Helsingfors. Vichtis är en landsbygdskommun med flera småorter. Många som bor i Vichtis arbetar i Helsingfors. Orten används som rekreationsort eftersom den är känd för sin fina natur.

Sel, Norge

Vår norska vänort Sel är belägen i den norska fjällvärlden, cirka 4,5 timmar från Oslo. De största näringarna är jordbruk, skogindustri och turism.

Paldiski, Estland

En av våra estländska vänorter heter Paldiski och ligger i norra Estland. Paldiski är en liten stad som är omringad av mycket vacker natur. Under den ryska ockupationen var Paldiski centrum för den ryska u-båtsflottan i Östersjön. Det finns båtförbindelse mellan Kapellskär och Paldiski. Norrtälje kommun har tidigare medverkat i samarbetsprojekt kring miljö och inom skolan tillsammans med Paldiski.

Kärdla, Estland

Vår andra vänort i Estland heter Kärdla och är en liten stad på ön Hiiumaa (Dagö). Främst har samarbetet bestått av utbyten mellan skolor, men orterna har även samarbetat i flera utvecklingsprojekt, bland annat inom stadsplanering och näringsliv.

Rujiena, Lettland

Rujiena är kommunens lettiska vänort. Rujiena ligger i norra delen av Lettland drygt två timmar från Riga. Norrtälje kommun har tidigare medverkat i samarbetsprojekt kring stadsplanering tillsammans med Rujiena.

Pskov, Ryssland

Pskov är kommunens ryska vänort. Det finns ett aktivt skolutbyte mellan Pskov och Norrtälje. Tidigare har man också samverkat i projekt inom andra områden, bland annat miljö och entreprenörskap. Pskov ligger nära den estniska och den lettiska gränsen och har en befolkning på drygt 200 000 invånare. Samarbetet började 1993.

Sicaya, Bolivia

Sedan 1983 har kommunen ett vänortsutbyte med bergsbyn Sicaya i Bolivia. Vänortsutbytet har skett i samverkan med Väddö biståndsförening. Läs mer om projektet här.

Senast ändrad: 2015-02-05
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.