Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Frågor och svar om sommarjobbare till företag

Här hittar du frågor och svar på vad som gäller för företag som vill ha sommarjobbare.

Vem får ta emot sommarjobbare och söka ersättning?

För att ta emot sommarjobbare genom Norrtälje kommun behöver ditt företag bedriva sin verksamhet i Norrtälje kommun, ha F-skattesedel och vara registrerad som arbetsgivare hos Skatteverket. Arbetsmarknadsenheten hos Norrtälje kommun ska även bedöma att verksamheten är lämplig för sommarjobb. Verksamheten ska kunna ha en handledare tillgänglig under sommarjobbsperioden. Innan sommarjobben börjar kommer ditt företag få skriva under ett dokument om ansvarsfördelning.   

Vilka arbetstider gäller?

Sommarjobbaren arbetar sex timmar per dag i tre veckor, totalt 90 timmar. Jobb ska erbjudas inom någon av följande perioder:

Period 1: 17 juni – 5 juli
Period 2: 8 juli – 26 juli
Period 3: 29 juli – 16 augusti 

Arbetstiden ska förläggas vardagar mellan klockan 06 och 19. Självklart ska arbetstiderna följa gällande bestämmelser om arbetstid för minderåriga, mer om detta kan du läsa hos Arbetsmiljöverket.

 

Vem blir sommarjobbarens arbetsgivare?

Ditt företag blir arbetsgivare och står för avtal, löneutbetalning och försäkring.

 

Vilken lön ska sommarjobbaren ha?

Sommarjobbaren ska få minst 70 kronor per timme. Vill du ge en högre lön går det givetvis bra och du står då själv för den kostnad som överskrider 70 kronor.

 

Hur söker man ersättning?

Efter att sommarjobbsperioden är slut kan ditt företag söka ersättning för lönekostnader. Ersättningen är 70 kronor per timme som ungdomen arbetat och gäller upp till max 90 timmar. Du står själv för lönekostnader som överskrider detta. Ersättning söks genom att skicka in en särskild blankett tillsammans med kopior på lönebesked, anställningsavtal och tidsredovisning.

 

Hur sker rekrytering?

Rekryteringen sköts av Norrtälje kommun, där ungdomar som söker får ange vad de vill jobba med och i vilka delar av kommunen de kan arbeta. Företaget har ingen möjlighet att göra ett eget urval bland de sökande.

Vad kan sommarjobbaren arbeta med?

Arbetet ska vara enkelt och generellt inte kräva några förkunskaper. Sommarjobbaren ska inte ersätta ordinarie personal. Uppgifterna kan rymmas i företagets ordinarie verksamhet men kan också vara sådant som behöver göras, men som är svårt att hinna med i vanliga fall. Tidigare år har ungdomar kunnat jobba inom barnomsorg, gatu- och parkskötsel, fastighetsskötsel och som ungdomsledare. En del saker får minderåriga inte arbeta med, mer om det kan du läsa hos Arbetsmiljöverket.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.