Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Brandskyddskontrollanter med kombinerat uppdrag som ”första insatsperson”

Räddningstjänsten Norrtälje


Räddningstjänsten är en del av kommunens trygghets- och säkerhetskontor och vi verkar för att Norrtälje ska vara en trygg och säker kommun för samtliga invånare - även under svåra förhållanden. Vi håller beredskap dygnet runt på fem orter där våra brandstationer finns. Heltidsstationen ligger i Norrtälje och deltidsstationerna i Rimbo, Hallstavik, Älmsta och på Blidö.
Vårt uppdrag är komplext och vi jobbar både förebyggande och skadeavhjälpande. I uppdraget ingår bland annat:
 • Operativ verksamhet som genomför räddningsinsatser vid bränder, olyckor, akuta sjukdomsfall, utsläpp av miljöfarliga ämnen och krissituationer.
 • Utbildning och rådgivning till invånare och kommunmedarbetare inom exempelvis förebyggande av brand och livräddning (HLR).
 • Att som remissinstans bistå enheter inom kommunen samt andra myndigheter i brandskyddsfrågor.
 • Myndighetsansvar i tillstånds- och tillsynsärenden bland annat avseende brandskydd, hantering av brandfarliga och explosiva varor samt för verksamheterna brandskyddskontroll och sotning.

Brandskyddskontrollanter med kombinerat uppdrag som ”första insatsperson”

Om tjänsten

Vi söker sju brandskyddskontrollanter till vår nystartade enhet brandskyddskontroll. Vi söker dig som vill vara med i arbetet att utveckla och bygga upp med syftet att ta brandskyddskontrollen till en ny nivå.

I Norrtälje kommun finns ca 50 000 aktiva eldstäder med tillhörande rökkanaler och ca 200 imkanaler från restaurang och storkök. Från och med april 2022 kommer räddningstjänsten att utföra brandskyddskontroll av eldstäder och imkanaler i intern regi. Brandskyddskontrollen ska i och med denna omorganisering integreras i räddningstjänstens totala uppdrag och brandskyddskontrollanterna kommer att länkas samman med räddningstjänstens operativa, utryckande, verksamhet. 

Arbetsbeskrivning

Du kommer att ha din arbetsplats på brandstationen i Norrtälje och tillhöra enheten Brandskyddskontroll. Tjänsterna kommer i huvudsak innebära förbyggande av brand genom myndighetsutövning, att åka runt i kommunen och utföra lagstadgad brandskyddskontroll på eldstäder och imkanaler. Fokus kommer att ligga på hög kvalité och rättssäkerhet för invånaren.

Vi kommer tillsammans att arbeta med att finjustera och utveckla brandskyddskontrollen utifrån de eldstadsrelaterade bränder som faktiskt inträffar. I utvecklingsarbetet kommer vi ha en direkt koppling till lärandet från olyckor och räddningsinsatser. Du och dina idéer kommer att vara en viktig kugge i hur vi utvecklar och förfinar brandskyddskontrollen.

Du som brandskyddskontrollant kommer att länkas samman med räddningstjänstens operativa verksamhet. Din servicebil kommer att vara utrustad med hjärtstartare och du kommer att få utbildning för att kunna fungera som ”första insatsperson” (FIP) vid hjärtstopp, olycka eller brand. Du kommer att bli larmad om olycka händer i närområdet.

Som brandskyddskontrollant kommer du att nå tusentals invånare med information och rådgivning. Som en del i de brandförebyggnade arbetet kommer brandskyddskontrollen utökas med en informationsdel där ”skäligt brandskydd i hemmet” ingår.

Personliga egenskaper

 • Du är kvalitetsmedveten och strukturerad.
 • Du har en problemlösande inställning med egna idéer för att utveckla och göra bättre.
 • Du är serviceinriktad och har lätt för att kommunicera med de invånare du besöker.
 • Du har god kännedom och håller dig uppdaterad gällande de lagar som styr verksamheten - Lag (2003:778) om skydd mot olyckor, boverkets byggregler (kap.5) samt förvaltningslagen.
 • Du hänger med i utvecklingen och räds inte för att använda nya arbetssätt, ny teknik och digitala verktyg.

Kvalifikationer

Krav för att söka tjänsten:

 • Utbildad skorstenfejartekniker enligt MSBF 2014:6 §14 eller
 • Utbildad skorstensfejare med minst tre års yrkeserfarenhet dvs. behörig att gå MSB:s vidareutbildning till skorstensfejartekniker

Kompetens som är mycket meriterande:

 • Utbildad skorstenfejartekniker enligt MSBF 2014:6 §14
 • Mångårig erfarenhet och expertkunskaper kring arbete relaterat till imkanaler 
 • Båtförarutbildning - såsom kustskepparintyg eller fartygsbefäl klass 8

Kompetenser som är meriterande:

 • Erfarenhet från arbete i räddningstjänst

Vi kommer att fästa stor vikt vid dina personliga egenskaper. 

Anställningsform

- Tillsvidareanställning, heltid

- Tillträdesdag enligt överenskommelse, dock senast 2022-03-21

Urvalsarbete och intervjuer sker löpande under annonseringstiden.

 

Publicerat:

2021-11-11

Sista ansökningsdag:

2021-12-11

Typ:

Säkerhetsarbete

Tjänst:

Övrig säkerhetspersonal

Anställningsform:

Tillsvidareanställning

Ort:

Norrtälje

Omfattning:

Heltid

Kontaktpersoner

Enhetschef brandskyddskontroll

Linda Svärd, linda.svard@norrtalje.se, 0176-712 55

Facklig företrädare Vision

Kenneth Andersson, kenneth.andersson@norrtalje.se, 0176-71650

Facklig representant Kommunal

Andreas Lindstedt, andreas.lindstedt@norrtalje.se

Om Norrtälje


Norrtälje är en skärgårdskommun i hjärtat av Roslagen. Till ytan är Norrtälje kommun den största kommunen i Stockholms län. Här finner du härlig mix av lantliga miljöer och en stad i tillväxt och utveckling. Norrtälje har småstadens idylliska stadskärna, öppna landskap, natur, hav och en fantastisk skärgård med tusentals öar. När du arbetar i vår kommun har du möjlighet att kombinera ett inspirerande jobb med en aktiv fritid i natursköna miljöer. Närheten till Stockholm, Uppsala och Arlanda öppnar för ännu fler möjligheter.

Sök tjänsten