Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Översiktsplan 2050

Norrtälje kommun ska utvecklas i en hållbar takt och ges goda kopplingar till noder i angränsande kommuner och i Östersjöregionen

Norrtälje kommun är en del av Stockholmsregionen och angränsar till Uppsala län. Kopplingar till närliggande noder är viktigt för att skapa förutsättningar för en hållbar utveckling där Norrtäljes karaktär och roll i regionen tas tillvara och stärks.

Norrtälje kommun ingår i Stockholm Nordost, ett kommunövergripande samarbete tillsammans med Danderyd, Täby, Österåker, Vaxholm och Vallentuna. Syftet med samarbetet är en långsiktigt hållbar utveckling i regionen genom varierande stadsstrukturer, effektiva transporter, näringslivsutveckling och en utveckling av den regionala stadskärnan Täby-Arninge. Kopplingar till noder i både Stockholm, Uppsala, Östhammar och Östersjöregionen är viktiga för att skapa förutsättningar för en hållbar utveckling där Norrtäljes karaktär och roll i regionen tas tillvara och stärks. I kopplingarna mellan Norrtälje och omgivande noder samt inom kommunen, ska hållbara transporter och kollektiva färdmedel prioriteras. Det är viktigt att stärka samverkan med angränsande kommuner och länstrafiken i Uppsala län.

Norrtälje kommun ska utvecklas avseende bostäder, samhällsservice, arbetsplatser och infrastruktur i en takt som samspelar med befolkningens och näringslivets behov. Här finns småstaden, en levande landsbygd med närhet till natur och kulturmiljöer, kust och skärgård samtidigt som det är nära till storstadens utbud. Utvecklingen ska säkerställa god hushållning med mark och vattenområden utifrån både socialt, ekonomiskt och ekologiskt perspektiv. Utbyggnad av nya bostäder ska gå hand i hand med utbyggnad av samhällsservice och andra bostadsnära funktioner. Det innebär både att prioritera utbyggnad av bostäder där det redan idag finns tillgång till samhällsservice och att samhällsservicen ska byggas ut i takt med befolkningsutvecklingen. Kommunen strävar efter en god demografisk fördelning och att vända dagens trend av en åldrande befolkning. Med samhällsservice menas icke kommersiell service såsom bland annat skolor, förskolor, kultur-, idrotts- och fritidsanläggningar, vårdcentraler och sjukhus. Både kommunal och privat service omfattas.

                          Strategiikon 1

Befolkningsutvecklingen bör ligga på omkring 650–1 000 invånare per år, vilket i genomsnitt motsvarar en ökning om 1–1,5 % per år och att befolkningen uppgår till mellan 84 000–94 000 invånare år 2050. En sådan utvecklingstakt ger förutsättningar att balansera utvecklingen mot stora investeringar i infrastruktur, tekniska anläggningar och samhällsservice. Utvecklingstakten kan variera över åren och mellan olika delar av kommunen. Det ger också förutsättningar att ta hänsyn till platsens förutsättningar. Känsliga natur- och kulturmiljöer ska värnas – dels för områdenas värden i sig, dels för att kunna fortsätta erbjuda attraktiva livsmiljöer i ett långsiktigt perspektiv.

Befolkningsutveckling till år 2050 Norrtälje kommun

Bild: Tabell som visar befolkningsutveckling till år 2050.1980 uppgick befolkningen till drygt 40 000 invånare. 2022 är befolkningen över 65 000 invånare. Översiktsplanen tar höjd för att befolkningen kan uppgå till mellan 84 000-94 000 invånare år 2050.

Den tänkta befolkningsutvecklingen utgår från RUFS 2050 och tidigare befolkningsutveckling i Norrtälje kommun. Den övre delen av spannet ligger i linje med kommunens befolkningsutveckling de senaste 8–10 åren och den genomsnittliga utveckling som RUFS 2050 utgår ifrån för hela Stockholmsregionen. Den lägre delen av spannet ligger i linje med den genomsnittliga befolkningsutvecklingen i Norrtälje kommun de senaste 30 åren.

Ovan beskrivna befolkningsutveckling medför att det behöver kunna tillkomma cirka 9 000–14 000 bostäder och omfattande ytor för verksamheter till år 2050 (i genomsnitt 300–500 bostäder per år). Befintligt bostadsbestånd ska nyttjas effektivt och nyproduktion ska komplettera det befintliga beståndet och bidra till ett varierat bostadsbestånd som möter behovet hos både nuvarande och blivande kommuninvånare. En del av bostäderna kan tillkomma genom omvandling av fritidshus till åretruntbostäder. Småhus i det befintliga beståndet kan frigöras om det tillkommer andra bostadstyper med olika upplåtelseformer och storlekar genom att det initierar flyttkedjor.

Andelen äldre har ökat i Norrtälje kommun de senaste 50 åren. Av diagrammet framgår det att kommunen sedan 1970 framför allt har ökat i de äldre åldrarna. En utveckling som förstärkts sedan år 2000. Medelåldern i Norrtälje kommun var 46 år 2022 vilket är den högsta av alla kommuner i Stockholm län. Den genomsnittliga medelåldern i Stockholms län var 39,9 år samma år. 1970 var andelen av befolkningen över 65 år 18% av totala befolkningsmängden. 2022 var andelen av befolkningen över 65 år 28% av totala befolkningsmängden. Andelen invånare i förvärvsarbetande ålder (25-64 år) var både 1970 och 2022 48% av befolkningsmängden för dessa årtal. 1970 var andelen barn och unga 35% av befolkningen och 2022 var andelen barn och unga 25% av befolkningen. Förändringar över tid visar på en ökad andel äldre befolkning och en minskad andel barn och unga. En ökad andel äldre avseende 65 år och uppåt. En lägre andel av invånarna i arbetsför ålder medför stora utmaningar gällande försörjningskvot och behov av service, särskilda boendeformer och sjukvård.

Diagram med demografisk utveckling i Norrtälje kommun år 2002 till 2020

Bild: Tabell som visar demografisk utveckling i Norrtälje kommun under åren 2002-2020.

Föreslagna utbyggnadsområden för bostäder och mångfunktionell bebyggelse bedöms med marginal att räcka till för att tillgodose behovet av bostäder. Översiktsplanen ger planberedskap för betydligt fler bostäder än vad lämplig befolkningsutveckling förutsätter. Det innebär att delar av utpekade utbyggnadsområden kommer att finnas kvar som en outnyttjad resurs efter denna översiktsplans tidshorisont. Vid planläggning är det alltid en osäkerhet vilka projekt som genomförs och inte. Läs mer i avsnittet Genomförande av översiktsplanen. En del av de områden som markeras som lämpliga för utvecklad eller ändrad användning i översiktsplanen kanske aldrig genomförs, andra kanske genomförs först på längre sikt.

Pågående planläggning samt detaljplaner som kommunen avser att påbörja, möjliggör ungefär 9 000 bostäder samt ytor för verksamheter och samhällsservice. Merparten är i Norrtälje stad (nästan 8 000 bostäder). Resterande är i Rimbo (cirka 800 bostäder i nyligen antagna, pågående eller kommande detaljplaner enligt planbesked) samt i Bergshamra (cirka 100 bostäder). Det finns även ett flertal planbesked på andra platser i kommunen som kan bidra till fler bostäder. Därutöver förväntas ett antal bostäder tillkomma på landsbygden via bygglov utom plan. Pågående planläggning kommer att balanseras mot nödvändiga investeringar i tekniska anläggningar och utbyggnad av samhällsservice. Tidplaner kan därför förskjutas och vissa detaljplaner kan komma att avbrytas eller ändras avseende innehåll. Siffrorna om bostadsinnehåll i pågående planer kan därför komma att justeras.

Senast ändrad: 2024-04-03