Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fördjupning av översiktsplanen för Rimbo

Buller

Miljökvalitetsnormer för omgivningsbuller omfattar buller från vägar, järnvägar och industriell verksamhet. Normen är en målsättningsnorm som medför att det ska eftersträvas att omgivningsbuller inte medför skadliga effekter på människors hälsa.

Buller riskerar att påverka människors hälsa negativt, det kan exempelvis leda till sömnproblem, koncentrationssvårigheter, hörselskador och ge effekter på hjärt- och kärlsystemet. Särskilt barn är känsliga för buller.

Enligt förordning (2004:675) om omgivningsbuller finns en skyldighet att kommuner med över 100 000 invånare, genom kartläggning av buller och upprättande av åtgärdsprogram, sträva efter att omgivningsbuller inte medför skadliga effekter på människors hälsa. Norrtälje kommun har i dagsläget 65 000 invånare varför särskild bullerkartering inte är genomfört för Norrtälje kommun.

I planering och lovgivning ska man enligt miljöbalken sträva efter att begränsa buller och underskrida angivna riktvärden.

Förordning 2015:216 om trafikbuller vid bostadsbyggnader anger riktvärden som ska tillämpas vid planering och byggande för att bedöma olägenhet för människors hälsa. Förordningen berör endast ljudnivåer utomhus. Naturvårdsverket har tagit fram en vägledning om industri- och annat verksamhetsbuller. Boverket rekommenderar tystare ljudmiljöer där barn och unga vistas

Bullernivån på förskolors och skolors utemiljö som är avsedda för lek, rekreation och pedagogisk verksamhet ska uppgå till max 50 dBA ekvivalent ljudnivå dagtid. Läs mer i rapporten ”Gör plats för barn och unga!” (rapport 2015:8).

I Rimbo finns det områden som berörs av trafik- och verksamhetsbuller. Det är framför allt i områden intill väg 77 och väg 280 som bakgrundsnivåerna av buller är relativt höga.

Större trafikleder och industrier kan även ge störningar i form av vibrationer eller stomljud. Dessa störningar upplevs som olägenhet och riskerar att påverka boendemiljön negativt om inga åtgärder görs.

Vibrationsstörningar ska förhindras eller reduceras genom byggnadstekniska åtgärder vid nybyggnation, som till exempel olika typer av grundförstärkningsåtgärder. För mätning och vägledning av vibrationer i byggnader finns Svensk Standard SS 460 48 61:2022, Vibration och stöt – Mätning och vägledning för bedömning av komfort i byggnader. Vibrationer i byggnaderna bör underskrida komfortriktvärde i Svensk Standard, SS 460 48 61.

Utveckling

I planläggning av de planerade bostadsområdena intill bullerutsatta områden ska bullerutredning tas fram under planprocessen för att klargöra bullersituationen. I planeringen ska nationella riktvärden för buller tillämpas och vid behov ska bullerbegränsande åtgärder utföras för att säkerställa en god ljudmiljö i planområdet.

Vid planläggning av bostäder intill större trafikleder eller industrier ska även vibrations- och stomljudsstörningar beaktas i planläggningen. Därför bör markförhållandena inom dessa områden utredas för att klargöra om det föreligger risk för vibrationsstörningar och för att klargöra om störningen går att förhindra eller reducera genom byggnadstekniska åtgärder vid nybyggnation.

När väg 77 och väg 280 får nya dragningar utanför tätorten kommer de befintliga vägarna byggas om till stadsgator och den tunga trafiken genom Rimbo kommer minska vilket kommer begränsa trafikbullerstörningar. Trafikbullret kan också begränsas genom att planera för en väl utbyggd gång-, cykel- och kollektivtrafik.

I bullerutsatta områden är det viktigt att placera och utforma byggnaderna så att bullerstörningen minimeras. Alla bostäder ska ha en ljudskyddad sida och uteplats. Genom att verksamheter samlokaliseras utanför de centrala delarna av Rimbo tätort kan störningar från bullerskapande verksamheter hållas utanför de tätbebyggda bostadsområdena. På offentliga platser så som torg, parker och naturområden ska en god ljudmiljö alltid eftersträvas.

Riktlinjer

• Planera och utforma ny bebyggelse så att bullerstörningar begränsas och om möjligt så att befintliga bostäder ges en minskad bullernivå.
• Ha en restriktiv hållning mot etableringar som kan medföra buller i tysta områden.
• Undvika bulleralstrande verksamheter i anslutning till bostäder
• Vid planläggning av bostäder intill större trafikleder bör markförhållanden utredas för att klargöra om det föreligger risk för vibrationsstörningar.
• Vid planläggning intill väg 280 och 77 ska buller, vibrations- och stomljudsstörningar utredas.

 

Senast ändrad: 2023-04-27